Anderes Holz – Continuo

Even zien… Waar is de categorie ‘vage muziek’? Ah, hier hebben we hem! Anderes Holz met Continuo. De Duitse band geeft zelf de noemer ‘aristieke progressieve rock, melodieuze artpop en Neue Deutsche Welle’ aan deze wonderlijke ervaring. Een ervaring waarbij je mag genieten van elektrische Waldzither en Theremin, natuuropnames, percussie, handsirene, Japanse windgong en experimentele Duitstalige teksten. Normaal gesproken bel je daar de GGZ voor, maar ditmaal is het een kwestie van het muzikaal ondergaan.

Wat opvalt is dat de liedjes allemaal vrij compact zijn qua speeltijd. Het vervreemdende effect van de verschillende karakteristieken en experimenten hakt er daardoor nog harder in. De band wijdt niet nodeloos uit, maar komt gemakkelijk ‘to-the-point’, en dat is fijn. Jazzy is zeker een woord wat je moet onthouden bij het luisteren naar Continuo. Verkijk je echter niet op een enkel woord. Anderes Holz flirt bijvoorbeeld op Globus en Buto keihard met metal. Alleen Čopor weet geen indruk te maken. Het motief wordt meer dan drie minuten gerekt, maar is niet spannend genoeg om dat te mogen doen. Het is zelfs gewoontjes, iets wat helemaal niet past bij Continuo. Een album dat juist barst van de polyritmiek en probeersels, maar die wonderwel zijn bedacht door iemand die er raad mee weet. Anderes Holz doet geen nodeloze trucjes, maar geeft een volwaardige tovershow. Het album gaat van feestelijke mamba tot melancholische Neue Deutsche Härte tot pittige Neue Deutsche Welle, het is als je kwast in een paar verschillende kleuren dopen en dan spetteren op het doek.

Het resultaat is verfrissend, puntig, kleurrijk en vermakelijk. De muzikale lijn in Continuo is soms ronduit bizar en clownesk zelfs. Ik heb er een half woordenboek voor nodig om het te omschrijven, maar met minder gaat het niet. Als je uit hetzelfde vage hout bent gesneden als Anderes Holz kan je hier gerust met een kopje hallucinogene Nepalese geitenmelk naar zitten luisteren. Of bel de GGZ voor een noodopname.

Score:

79/100

Label:

Tonzonen Records, 2022

Tracklisting:

 1. Şıfr
 2. Morgenwelt
 3. Stereo Indigo
 4. Fase
 5. Globus
 6. Neume
 7. Schwan
 8. Buto
 9. Čopor
 10. Philia

Line-up:

 • Kunde Waldzither – Stem, waldzither, teksten
 • Tine Täger – Basgitaar, stem, theremin
 • Boris Boškovski – Drums, percussie

Links: