Ancient Spheres – Prayers of the Black Flame

Eind maart: een berichtje van ene Adolfo Bejarano in de mailbox. Met een YouTube-link naar een video die toch echt al in januari is gepubliceerd. Als ik zie dat de bandnaam niet alleen het afgezaagd klinkende Ancient Spheres is, maar stilistisch ook nog eens wordt geschreven als Ancient SphereS, ben ik van plan af te haken. Een snelle zoektocht leert echter dat de band afkomstig is uit Costa Rica. He, dan toch maar eens het hele album luisteren.


Costa Rica is één van de welvarendste landen van Zuid-Amerika. Het heeft geen leger, dus is er nooit een risico op een staatsgreep als één of andere generaal zijn zin niet heeft kregen. De ruim vijf miljoen Costa Ricanen leven dus een relatief gelukkig leven. Zo niet gitarist Adolfo Bejarano en vocalist Christian ‘Necrolust’ Taylor. Die zijn heel boos op de wereld en vinden elkaar in hun blackmetalband, die obscurantisme als thema heeft: het doelbewuste streven om andere mensen in onwetendheid te houden en zelfstandig denken te verhinderen. De tegenhanger van de Verlichting als het ware. Prayers of the Black Flame is album nummer drie van de band, nadat er ook al drie EP’s zijn verschenen.

Zoals zoveel Latijnse blackmetalbands is de muziek een kopie van de black metal zoals die in de jaren ’90 in Scandinavië werd gemaakt, met de nadruk op de Zweedse snelheidsmonsters Dark Funeral en Marduk. Over de teksten hoeven we het niet te hebben – die ontstijgen het niveau van de lagere school niet – maar Ancient Spheres weet wel een lekker duister sfeertje te creëren, inclusief productie die analoog lijkt te zijn opgenomen in een donker hol. Let wet: het klinkt helemaal niet slecht, maar naar moderne maatstaven wél gedateerd. Maar hey, dit is black metal zoals dat in 1993 klonk!

Muzikaal is het lekker rammen, lekker krijsen, met hier en daar een rustpunt of een nummer waarin helemaal gas wordt teruggenomen: Sacrificing Myself en het instrumentale en bijzonder kalme Ancient Spheres. Liefhebbers van old school black metal die terugverlangen naar de tijd dat black metal gewoon black metal was en er niet gelijk veganistische speciaalbierdrinkende boomknuffelaars om de hoek komen kijken, kunnen hier best mee uit de voeten. Het is geen seconde origineel, maar wat geeft dat? Voor 5 euro inclusief btw heb je voor altijd een digitale trip down memory lane. En voor de echte liefhebber moeten er ook nog cd’s, tapes en platen komen, maar ook in Costa Rica gooit tante corona roet in het eten.

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. The Burning Palace
 2. Unholu Kvlt of Death
 3. My Name Is Misfortune
 4. Rise of the Ancient One
 5. Sacrificing Myself
 6. Towering of the Three Heads
 7. Hall of  the Illusions
 8. Cruelty and Lust
 9. Devotion of the Eternal Black Flame
 10. Acient Spheres

Line-up:

 • Christian ‘Necrolust’ Taylor – Vocalen
 • Adolfi Bejarano – Gitaar, bas

Links: