Ancient Species – Self Titled

Blackened death metal is eigenlijk het muzikaal equivalent van twee zalig lekkere smaken combineren om iets beter te bekomen. Beetje zoals chocoladesaus over frieten gieten, maar dan met een meer smaakvolle uitkomst. Belphegor, Abominator en vooral Behemoth zijn zowat de vaandeldragers van het genre, maar ook in Mexico giet men tegenwoordig chocoladesaus over patatten. Señores y señoritas, wij presenteren u Ancient Species, een blackened deathmetalband uit Tijuana, Mexico.

Ancient Species is een jonge band want de bandleden begonnen pas in maart 2020 – aan het begin van die vervelende pandemie – samen te spelen. We zijn nu anderhalf jaar later en de debuut-EP staat reeds te blinken op Spotify. Dat rotvirus met zijn opeenvolgende lockdowns was dus nog ergens goed voor. Het levert ons dit jaar misschien nog tal van nieuwe bands op. De EP werd trouwens Self Titled gedoopt en dus niet Ancient Species. Wat de EP natuurlijk ook direct self titled had gemaakt. Verwarrend, ik weet het.

Het korte album vat aan met Rise Of The Evil, een best leuke deathmetalsong waar ik eerlijk gezegd de blackened invloed niet heel hard in terug hoor. Het bederft de pret in ieder geval niet want qua opener kan deze wel tellen. De band bracht tijdens de coronacrisis reeds twee singles uit en deze worden netjes op de tweede en derde plaats op de EP geparkeerd. Bij Aether is wel duidelijk te horen dat de Mexicaanse heren black en death op verfrissende wijze trachten te combineren. Drukkende blast beats en ritmisch tremoleren! Si Señor! Ook de meest recente single March Of The Slaves hakt er lekker op in. Ik begin te snappen waarom ze in Mexico zo los gaan op die zogenaamde dias de los muertos, de dag van de doden. Dit is mijn favoriete nummer van de plaat, ook al ben ik hier minder fan van zanger Drako’s schreeuwende vocalen. Hij doet me denken aan een gruntende Stephen Hawking.

Deze EP is een leuke kennismaking met Ancient Species. Op de korte tijd dat deze band bestaat deelde hij al het podium met bands als Nervosa en werd er reeds opgetreden op belangrijke Mexicaanse festivals als Dragon Rojo Metal Fest en Revolution. Tja, daar gingen festivals blijkbaar door. Nu is niet de tijd om jaloers te wezen. Ik gun deze band alle succes en kijk er reeds uit naar een eerste langspeelplaat. Eviva la Mexico!

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Rise Of The Evil
  2. Aether
  3. March Of The Slaves
  4. Eternal Dimension
  5. Invocate

Line-up:

  • Drako – Zang
  • Jorge – Gitaar
  • Fr3ak – Drum
  • Nato – Basgitaar

Link: