Ancient River – After the Dawn

Bent u een groene dinosaurus die net aan een hallucinogene pad heeft gelikt? Heeft u een voorliefde voor bands als Hawkwind en Weird Owl? Bingo! U bent aan het juiste adres. Ancient River uit de Verenigde Staten brengt psychedelische shoegaze rock naar de mensen toe. De twee heren muzikanten wonen momenteel in respectievelijk Londen en Austin, maar een oceaanlengte afstand doet hen niets. Stug gaan de mannen door met het afleveren van album nummer acht alweer. De mannen hebben het album naar eigen zeggen geschreven tijdens het touren.


Shoegaze en psychedelische rock wisselen elkaar af op After The Dawn. Als je de openingstrack neemt, of King Freak, dan hoor je gelijk een hoop Nuclear Psychology doorklinken. Het zijn niet al te vage soundscapes met dromerige vocalen en een heldere gitaar erdoor. De drums zijn dan juist weer erg organisch opgenomen. Dat maakt dat Ancient River blijft klinken als een band die instrumenten bespeelt. Het geeft tevens een retrogevoel, wat kenmerkend is voor de band. Deze band vindt elke keer het tempo om de dromerigheid breed uit te spreiden. Op Until The End zijn opvallend zware stonerriffs te vinden, waarna een voorzichtige kosmische jam u naar uw schoenen doet staren. De opbouw naar dergelijke shoegaze-episodes is vloeiend. De band is bezwerend en neemt je volledig mee in de dromerige stukken. Die dromerige stukken zijn qua lengte lang genoeg om de luisteraar mee te voeren. With Love brengt kosmische shoegazing met harmonische effecten op de vocalen. Het is bijna melancholisch. Under the Stone duurt maar liefst 8:24 minuten, maar hier krijg je Ancient River op zijn best. Verwacht uitgesponnen dreamscapes op dynamisch drumspel met een jammende en extreem fuzzy gitaar. Echt veel gebeurt er niet, en toch weet het je in de groove mee te nemen. Het is als een rit in de kinderachtbaan: lekker rustig aan, maar wel lekker in de flow mee.

After The Dawn mixt shoegaze en psychedelische rock op aangename wijze, en ditmaal net weer een tandje zwaarder dan voorganger O.D.D.S 2. De muziek is goed uitgevoerd, de mannen verstaan hun vak. Voor het genre is het vrij veilig en wordt er niet echt buiten gebaande paden getreden. De retro-melodieën zijn helder en doeltreffend. Dat maakt het enerzijds toegankelijk, maar het laat de luisteraar ook achter met het gevoel slechts weinig nieuws gehoord te hebben. Pak After The Dawn mee als u de genoemde bands kan waarderen.

Score:

77/100

Label:

The Acid Test Recordings, 2020

Tracklisting:

  1. So Long Ago
  2. Trust In Me
  3. Until The End
  4. The Nothing
  5. King Freak
  6. Walk With Me
  7. With Love
  8. Under The Stone

Line-up:

  • James Barreto – Gitaar, vocalen
  • Alex Cordova – Percussie, vocalen

Links: