Ancient Bards – Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2)

Vijf jaar lang heeft Ancient Bards ons laten wachten op nieuw werk. Het is het vierde album van de Italiaanse band die, naar eigen zeggen, ‘bombastische power metal’ maken. Denk aan Nightwish, denk aan Gloryhammer. Het heet Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2), een vrolijke verwijzing naar de eerste demo onder de naam Trailer (Of The Black Crystal Sword Saga). Het laatste album A New Dawn Ending heeft in huize Dypfrys een aantal rondjes gedraaid, maar wist toch niet écht te overtuigen.

De intro laat je gelijk weten hoe laat het is. Een meneer vertelt met zijn beste verhaalstem over het ontstaan van een of andere wereld in een ander universum. Zij die hun power metal liever niet te kinderachtig hebben, kunnen nu het pand verlaten… Het album begint veelbelovend met razendsnelle power metal, vol met staccato’s. Zangeres Sara Squadrani wordt af en toe vergezeld met de grunts van gitarist Simone Bertozzi. De echte powermetalfans zullen wel van hun stoel vallen van die onheilige grunts, maar ik vind het een prima duo. Net als het tempo er lekker in zit, krijgen we Light voorgeschoteld. Vooruit, het is prachtig gezongen, maar het nummer is echt veel te zoetsappig, bijna poppy, en totaal verdwaald op deze plaat. Titanism is makkelijk het meest catchy nummer van de cd. Als de Italianen op dreef zijn, is er weinig wat hen nog kan stoppen. Sara Squadrani laat haar kwaliteiten horen, en die mogen er wezen.

Aan variatie geen tekort in de zesenvijftig minuten dat het spektakel duurt. Qua songwriting is het album wat verwarrend. Het doet me denken aan de wat oudere Dragonland, deze band had daar ook een handje van. De mix van acapella’s en het gebruik van veel verschillende stijlen zijn daar debet aan. Ik hoor metalcoreinvloeden, pop, tot black en death metal. Koorzang wordt er bij de lurven bijgesleept, wanneer je het niet verwacht. Zeker bij dit soort symfonische, epische muziek verwacht ik meer opbouw en structuur. Wellicht is het beter om wat meer focus aan te brengen, en niet gewoon alle episch klinkende stukken achter elkaar te plakken.

Concluderend is Origine een aardige, wat chaotische maar vooral afwisselende plaat geworden. Aan enthousiasme is er geen gebrek, maar ik mis de rode draad in de muziek. Voor nu is Ancient Bards een goede middenmoter die nog een mooie toekomst voor zich heeft.

Score:

75/100

Label:

Limb Music, 2019

Tracklisting:

 1. Origine
 2. Impious Dystopia
 3. Fantasy’s Wings
 4. Aureum Legacy
 5. Light
 6. Oscurità
 7. Titanism
 8. The Hollow
 9. Home Of The Rejects
 10. The Great Divide
  Part 1 – Farewell Father
  Part 2 – Teardrop
  Part 3 – Il Grande E Forte Impero

Line-up:

 • Daniele Mazza – Keyboard, Orkestratie
 • Claudio Pietronik – Gitaar
 • Sara Squadrani – Zang
 • Federico Gatti – Drums
 • Martino Garattoni – Bas
 • Simone Bertozzi – Gitaar, Gebrul

Links: