Ancient – Back To The Land Of The Dead

Er zit maar liefst twaalf jaar tussen voorganger Night Visit en de nieuwe cd van Ancient: Back To The Land Of The Dead. Het ding werd in verschillende studio’s opgenomen en het opnameproces duurde een paar jaar. Intussen werd ook nog grootheid Nick Barker ingelijfd, vond de band onderdak bij Soulseller Records en wordt de Noord-Amerikaanse distributie gedaan door het label van Dave Ellefson (Megadeth). Dat geeft wel aan dat er nog steeds vertrouwen is in de band.

En met de twaalf eigen nummers op Back To The Land Of The Dead bewijst Ancient dat dit meer dan terecht is. Er staat weer een pot (h)eerlijke, ouderwetse black metal op die het midden houdt tussen de latere Immortal en het betere Watain materiaal. Blastbeats worden gemakkelijk afgewisseld met nummers waarin de groove voorop staat. Maar wat verwacht je ook met Barker op de drums. Hier overheen liggen de goede riffs, luistertip is in dit geval de opening van The Spiral. Dan hoeft Zel het alleen nog maar af te maken met zijn rasperige blackmetalstem, wat hij dan ook middels goed geplaatste zanglijnen doet.

Productioneel is er bepaald niet beknibbeld, want dit knalt je speakers uit en klinkt kraakhelder, waarbij de instrumenten goed van elkaar te onderscheiden zijn. Ook de akoestische stukken komen mooi door en vormen een goede aanvulling. Death Will Die is hier een goed voorbeeld van. Absoluut hoogtepunt is echter The Empyrean Sword, waarin een herkenbare maar ijzingwekkend koude melodie verwerkt is, die na een enkele luisterbeurt blijft hangen.

Of Ancient nog steeds relevant is, bewijst de band zelf middels een album dat van begin tot eind klopt. Het is alsof er een verhaal wordt verteld waar je als luisteraar in meegenomen wordt. Ik heb geen minpuntjes of zwakke momenten kunnen ontdekken. Vandaar ook de belachelijk hoge score.

 

Tracklisting:

ancient-cover_sm-3001. Land Of The Dead
2. Beyond The Blood Moon
3. The Semptiternal Haze
4. The Empyrean Sword
5. The Ancient Disarray
6. Occlude The Gates
7. The Excruciating Journey pt.I (Defiance And Rage)
8. The Excruciating Journey pt.II (The Prodigal Years)
9. The Excruciating Journey pt.III (The Awaikening)
10. Death Will Die
11. The Spiral
12. Petrified By Their End
13. Candles (Bathory cover)

Line-up:

  • Zel – Vocalen, gitaar, basgitaar, keyboard
  • Dhilorz – Gitaar, basgitaar
  • Nick Barker – Drums

Label:

Soulseller Records, 2016

Links:

Score: 91/100