Anata – The Infernal Depths of Hatred (heruitgave)

Nee, het betreft hier niet het nieuwste werk van de Zweden, maar een heruitgave van de debuutplaat uit 1998, die een tweede leven krijgt op vinyl. De laatste langspeler – The Conductor’s Departure – dateert echter van tien jaar (!) geleden, maar naar het schijnt, is deze heruitgave een preludium voor een fonkelnieuw album.

Voor de diehardfans is dit een leuk hebbedingetje, voor de ‘Anata-leken’ een goed voorbeeld voor waar dit Zweedse gezelschap ook heden ten dage (hopelijk) voor staat: namelijk Amerikaanse stijl gefundeerde technische death metal met chauvinistische, melodieuze uithalen. Denk hierbij aan een mix van Suffocation met At The Gates of Cannibal Corpse met Arch Enemy, perfect gemusiceerd door het viertal. Luister maar naar het episch begin van Those Who Lick the Wounds of Christ, dat muteert in beukende agressie, of het wispelturige Under Azure Skies. De variëteit die Frederik Schälin in z’n vocalen steekt, maakt  dit schijfje ook kleurrijk in z’n donkerste facetten en meermaals maak ik spontaan de link naar het legendarische When the Sky Turns Black van het Amerikaanse Brutality.

Op The Infernal Depths of Hatred komt de progressieve stijl aanvankelijk gefragmenteerd over, waarbij de brute complexe stukken door het melodieuze aspect aan razernij inboeten en de harmonieën door de plotselinge, woeste riffs niet echt pakkend blijven. Ettelijke luisterbeurten later merk je de grootse composities op en vallen de brute en melodierijke puzzelstukjes toch in elkaar.

Het album, geremasterd door Frédéric Motte (Gorod, Loudblast) kreeg een lekker vette productie met hierbij een glansrol voor bassist Henrik Drake. Als toetje krijg je er nog Morbid Angel’s Day of Suffering bij. De aanwakkering van dit debuut maakt me echt benieuwd naar het komend werkstuk, dat hopelijk niet nog eens tien jaar op zich laat wachten.

anata-the-infernal-depths-of-hatred-6789-1_350Label:

Kaotoxin, 2016

Tracklisting:

 1. Released When Your Dead
 2. Let the Heavens Hate
 3. Under Azure Skies
 4. Vast Lands/Infernal Gates
 5. Slain Upon His Altar
 6. Those Who Lick the Wounds of Christ
 7. Dethrone the Hypocrites
 8. Aim Not At the Kingdom High
 9. Day of Suffering

Line-up:

 • Fredrik Schälin- Vocalen
 • Andreas Allenmark – gitaar – Gitaar
 • Henrik Drake- Bas
 • Robert Petersson – Drums

Links: