Anachronism – Meanders

Technische death metal is een subgenre waar ik een absolute haat-liefdeverhouding mee heb. De invulling ervan kan zo kleurrijk, gevarieerd, uitdagend en betoverend mooi zijn. Maar net zo makkelijk kent het een inkleuring die nog wel eens (te) overweldigend en/of steriel overkomt, doordat complexiteit, polyritmiek en technische vaardigheid de vrije hand krijgen en er vergeten wordt dit te vertalen naar interessante nummers vol samenhang. Als die vertaalslag naar goede composities niet gemaakt kan worden, is dat min of meer een garantie dat mijn interesse tot het nulpunt daalt.

Als het om de Zwitserse deathmetalformatie Anachronism gaat, hebben we gelukkig van doen met een band uit de eerste categorie. Meanders is, na Senseless uit 2012 en Orogeny uit 2018, het derde album van de death metal formatie uit Lausanne. Net als hun eerdere albums staat deze nieuwe schijf vol met dissonante, technische, brutal death metal met jazz invloeden. Ja, ook op Meanders kom je volop dissonante harmonieën, zwartgeblakerde elementen, complexiteit en blast-beat-secties tegen en strooit het viertal volop met tegelijkertijd gebruikte ritmes. Omvangrijke riffs, gewichtige densiteit en de opgezwollen, zware brul van gitariste/vocaliste Lisa complementeren het plaatje.

Anachronism verbindt alle elementen door er gedeeltes met groove, wat spaarzame melodie en veel sfeer overheen te leggen (Prism, Source, Macrocosm). Het zorgt ervoor dat de nummers, die toch elk een duidelijk eigen karakter hebben en als onvoorspelbaar en venijnig door het leven kunnen gaan, consistentie en verbinding hebben. Hier is wel sprake van composities met een herkenbare structuur. Geen losse, fragmentarische gedeeltes klakkeloos en willekeurig achter elkaar geplakt, maar duidelijk omschreven nummers. Of zoals de band zelf zegt: ‘Sometimes we find harmonized arpeggios, sometimes we find fast and agressive moments, and in the end each song is a journey of its own, painting a different scenario’. Toegegeven; het duurt wel een paar keer luisteren voor alle details op hun plekje vallen. Of dat erg is? Het is misschien maar goed ook; het album heeft zoveel meer te bieden dan dat er in een enkelvoudige luisterbeurt uit te halen valt.

Meanders, het derde album van Anachronism, is een uitermate aantrekkelijk en fascinerend album geworden. Als bands als Ad Nauseam, Artificial Brain, Gorguts en Ulcerate ervoor zorgen dat de adrenaline bij jou sneller gaat stromen, zou je dit Meanders toch minimaal gehoord moeten hebben. Grote kans dat aanschaf daarna direct volgt.

Score:

88/100

Label:

Avantgarde Music / Unorthodox Emanations, 2023

Tracklisting:

 1. Contrasts
 2. Meanders
 3. Prism
 4. Source
 5. Insula
 6. Mirage
 7. Macrocosm
 8. Dialogues

Line-up:

 • Florent Duployer – Drums
 • Manu Le Bé – Gitaar
 • Lisa Voisard – Gitaar, vocalen
 • Julien Waroux – Basgitaar

Links: