Anaal Nathrakh – The Whole of the Law

Het blijft vreemd om na de nieuwe Amaranthe te hebben moeten aanhoren, een review neer te pennen van de nieuwe Anaal Nathrakh. Een beetje zoals knuffelen na een ongewenst prostaatonderzoek. Hoe dan ook, ik stond klaar met de benen open om de nieuwe Anaal Nathrakh te mogen ontvangen. Ikzelf zweer bij Eschaton, maar ook de laatste twee platen (Vanitas en Desideratum) staan in mijn persoonlijke Anaal Nathrakh-top. Dit voor de context. Goed, The Whole of the Law dus, langspeler nummer negen voor dit demonische duo blackgrinders (of wat het dan ook moge zijn qua genre).

 

Na de schreeuwlelijke intro verschijnt Depravity Favours the Bold uit de ruisende mist. Een onheilspellende loop met hoogzwangere koorzang op de achtergrond, de betere black-riffs, grindherrie en d-beats op de voorgrond en overal door, rond en boven de ultra-herkenbare scream van V.I.T.R.I.O.L. – met een stuk bombastische “cleane” zang halfweg. Het nummer is vrij kort en toegankelijk, en bezit een conventionele opbouw die een lichte climax opwekt naar het einde toe. Hold Your Children Close and Pray for Oblivion is een stuk minder evident, en wisselt chaos en hysterie af met een paar terror-beats, gillend hoge “zang”, een epische – heavy – solo en een overdosis overweldigend metalen-vuurwerk. Volgend hoogtepuntje is …So We Can Die Happy, waar weer eens lekker cynisch gebeukt wordt tegen veel te hoge kruissnelheden. Op Extravaganza! horen we iets wat klinkt als King Diamond op LSD, en On Being a Slave brengt opnieuw het spookachtige en theatrale van Anaal Nathrakh op de voorgrond. Heerlijk.


Twee covers, die krijg je er bij als je de special edition in huis haalt. Eentje er van is een Iron Maiden cover, en die wil ik jullie niet ontzeggen. November is covember, mijn nominatie gaat dan ook naar deze cover van Powerslave. Benieuwd wat Bruce en de zijnen hier van vinden… Ik vind hem alleszins geslaagd. Net als de rest van het album. Niet hun beste werk, maar een van de betere.

Label:anaal-nathrakh-the-whole-of-the-law-790x790

Metal Blade, 2016

Tracklisting:

1. The Nameless Dread
2. Depravity Favours the Bold
3. Hold Your Children Close and Pray for Oblivion
4. We Will Fucking Kill You
5. …So We Can Die Happy
6. In Flagrante Delicto
7. And You Will Beg for Our Secrets
8. Extravaganza!
9. On Being a Slave
10. The Great Spectator
11. Of Horror, And The Black Shawls
12. Powerslave (bonus track)
13. Man at C&A (bonus track)

Line-up:

  • Mick Kenney – Bas, Gitaar, Programmering
  • V.I.T.R.I.O.L. – Keel

Links:

Score: 83/100