Amputate – Dawn Of Annihilation

Amputate is met Dawn Of Annihilation toe aan het tweede album in de elf jaar dat de band bestaat. Ze verhuisden van Portugal naar Zwitserland en ondertussen werden de zanger en bassist vervangen. Er werd ook nog onderdak gevonden bij een groot label. Wat deed dit alles met de muziek?

Allereerst is er op tekstueel vlak een meer volwassen weg ingeslagen. Waar men eerder de goede smaak nogal eens wist te tarten met een titel als Corpse Full Of Sperm kiest Amputate er dit keer voor iets subtieler uit de hoek te komen. Vrolijk klinkt het gelukkig nergens: er wordt ons in de teksten een hopeloze wereld voorgeschoteld waarin de zon niet meer schijnt en de mensheid iets is wat nog slechts geoogst hoeft te worden. Er gaan voor minder mensen aan een touw hangen…

Verder klinkt de muziek op Dawn Of Annihilation ook volwassener. Drukke blaststukken worden zorgvuldig geplaatst, zanglijnen worden brut en gedoseerd neergelegd. Het gebruik van achtergrondvocalen door de gitarist en basgitarist werkt goed en zorgt voor referenties met Nile maar ook van Cannibal Corpse wordt de kunst goed afgekeken. Productioneel klinkt het allemaal degelijk. Duister en met veel laag in het geluid worden de acht nummers vol in je gezicht gebeukt. Het album klokt ruim 34 minuten en dat had best iets langer mogen zijn. Zeker omdat When The Sun Turns Black en Buried By Ashes instrumentaaltjes zijn.

Amputate bestaat elf jaar, een leeftijd waarop de meeste mensen in de puberteit geraken, het kinderlijke van zich afwerpen en op zoek gaan naar een eigen identiteit. Deze vier heren zijn vroegrijp want aan alles straalt af dat dit album de volgende stap is in de carrière van Amputate en een grote stap in de richting naar een volwassen leven. Er mag enkel nog iets meer eigen identiteit aan de muziek worden toegevoegd. Maar zeg nou zelf, welke elfjarige praat zijn ouders nou niet na? Voorlopig is Dawn Of Annihilation een mooie stap voorwaarts!

Score:

78/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. Plague Upon Plague
 2. Asphyxiation
 3. Feeding On Thee
 4. Agonizing In Terror
 5. Conquering Thy Flesh
 6. When The Sun Turns Black
 7. Dawn Of Annihilation
 8. Buried By Ashes

Line-up:

 • Tom Kuzmic – Zang, Gitaar
 • Nuno santos – Gitaar, Zang
 • Roger Skozit – Basgitaar, Zang
 • Max Grinder – Drums

Links: