Amplifier – Echo Street

Amplifier – Echo Street
K-Scope, 2013

Voor wie het in 2011 uitgebrachte The Octopus in huis heeft waren de verwachtingen hooggespannen. Dat album is zeer goed onthaald en was ook gewoon steengoed. Er werd dus uitgekeken naar deze nieuwe release. Er hebben een paar veranderingen ten goede plaatsgevonden ondertussen. De groep zit nu bij K-Scope, toch een sprong voorwaarts, en gaat nu door het leven als een kwartet. Steve Durose (Oceansize) kwam erbij en bassist Neil Mahony werd vervangen door Alexander Redhead. Merkwaardig is wel dat dit album niet het sinds lang aangekondigde Mystoria is. Dat project is namelijk nog niet klaar, dus besloten de heren maar een nieuwe plaat bijeen te schrijven en op te nemen. Welgeteld één maand deden ze erover!

Het eerste wat me opvalt is dat Echo Street niet zomaar het logische vervolg is dat je zou verwachten. Een stijlbreuk is het niet, wel een veel ‘luchtiger’ album. Meestal valt de term progrock als het over Amplifier gaat, maar dat is te gemakkelijk. Opener Matmos en The Wheel zijn eerder post rock-nummers die duidelijk hun oorsprong vinden in de jaren ’70. Overal wordt verwezen naar Pink Floyd, en je kan niet ontkennen dat die sfeer af en toe komt bovendrijven. Toch leunt de sound en vooral de zang veel dichter aan tegen Barclay James Harvest (anyone?). Deze nummers hadden zomaar op hun Berlin kunnen staan. Wat een redelijk groot compliment mag heten.

Alle invloeden opsommen gaat ons wat ver leiden, maar hier en daar zijn er duidelijke verwijzingen naar Mastodon, Soundgarden, Oceansize en raar maar waar The Beatles terug te vinden. Dat maakt dit een duidelijk meerlagige plaat die groeit na elke luisterbeurt. Amplifier heeft een waardige opvolger van Octopus afgeleverd. Als je dan bedenkt dat ze het zelf als een tussendoortje zien, is het met spanning uitkijken naar Mystoria! Prachtplaat!

Tracklisting:
Wild Rose – Dangerous

 1. Matmos
 2. The Wheel
 3. Extra Vehicular
 4. Where The River Goes
 5. Paris In The Spring
 6. Between Today And Yesterday
 7. Echo Street
 8. Mary Rose

Line-up:

 • Sel Balamir – Vocals, guitars
 • Steve Durose – Guitars
 • Alexander Redhead – Bass
 • Matt Brobin – Drums

Links: