Ammo – Cold Sick Life

DIY Rapcore uit Nederland. Ik verzin het niet! Ammo met Cold Sick Life maakt muziek in de trant van Biohazard en Rage Against the Machine. De band ontstond in 2018 en dit is voor zover ik kan zien een debuutalbum. Een vet logo erbij, daar gaan we!

Wat brengt deze schijf? Dikke baslijnen en tactisch drumwerk om de MC’s te ondersteunen met hun dikke bekken. Ja, deze mannen staan voor je neus moeilijke 90’s lines te spitten. Qua muziek valt er niet veel op aan te merken. Aardige toontjes en veel Pantera-grooves. In de productie is het wat vlak. De MC’s komen rechtstreeks uit een ghetto in New York in 1992. Af en toe een beetje Fred Durst invloeden erbij en je snapt het recept.

Twee MC’s hebben we, die op Don’t Waste Time een leuke dialoog verzorgen. De mix van de vocalen is hier wat matig, terwijl de goede intentie er wel is. Ook de gekozen woorden zijn soms wat te lang om een goede flow te bieden. In die zin kan het allemaal nog een tandje preciezer en gerichter. De old school-invloeden komen nog het sterkst naar voren tijdens de Interlude, met een pompende freestyle. Ditmaal een lekkere flow. Met de groove zit het in elk geval wel goed. De band heeft zeker zijn best gedaan om hier een interessant schijfje van te maken. Een aantal audiopassages zijn toegevoegd die de sfeer in stand houden. De drums mishandelen regelmatig de dubbele kicks, wat een meer metalen uitstraling geeft. Daniel Gun mag op Pork Chops en het titelnummer nog zijn ‘next level’ doorgesnoven agressie laten horen.

Eindoordeel: productie kan beter, de MC’s flowen aardig, de groove is hard, songwriting zit lekker in elkaar. Dit is no-nonsense rapcore. De MC’s zijn lekker opgefokt, maar de flows zijn niet overal even ‘on point’. In sommige gevallen neigt het meer naar tof praten dan naar ‘bars spitten als een moederneuker’. Het is redelijk opzwepend, maar het album bouwt ook veel rustpunten tussen de songs in. Dat luistert wel prima weg als afwisseling. In het Engels hoor ik soms nog wat Nederlandse trekjes terug. Het kan me niet echt irriteren, want het past wel bij de rauwe stijl. Sick Cold Life is niet voor iedereen weggelegd en waarschijnlijk een kwestie van love it or hate it.

Score:

74/100

Label:

WTF Records, 2020

Tracklisting:

 1. Intro: Cold Death Cometh
 2. Hate Me Now
 3. About Time
 4. Nothing Left to Do
 5. Piece of the Pie
 6. Don’t Waste Time
 7. Cold Sick Life
 8. Interlude: Cold Habits Die Hard
 9. Pork Chops (ft. Daniel Gun)
 10. Beat with the Guitar
 11. Hell’s Finest
 12. Cold Sick Life (ft. Daniel Gun)
 13. Outro: Cold Darkness Descends

Line-up:

 • Calvin Jansen – MC
 • Bas 256dtom – MC
 • Léon Vinders – Drums
 • Ben Drenth – Gitaar
 • Rob Cosemans – Basgitaar

Links: