Amenra/VVOVNDS – The Abyss Stares Back #1

Amenra/VVOVNDS – The Abyss Stares Back #1
Hypertension Records, 2014

Het label Hypertension is een vijfdelige splitserie gestart onder de naam The Abyss Stares Back. Het tweede deel met Primitive Man en Hessian werd al besproken door collega Tobias, deze eerste split bevat de bijdragen van twee Belgische bands: Amenra en VVOVNDS.

De gitaarriffs van Amenra zijn altijd kaal en onheilspellend geweest en op deze split wordt de zwaarte ervan ook nog weggehaald. Het gezelschap gaat op zijn drie tracks namelijk de akoestische richting op met een succesvol resultaat, iets wat eerder op de EP Afterlife ook al werd gedaan. Colin van Eeckhout laat zijn getormenteerde schreeuwen achterwege en zingt mooi clean op een manier die nog steeds heel goed bij de band past. De drums delen geen mokerslagen meer uit, maar fluisteren over de muziek heen. De band weet de desolate en intense sfeer van het harde werk te behouden en dat is erg knap.

Het contrast kon niet groter zijn met VVOVNDS. Met een rotvaart gaat de band door de vijf tracks. De riffs hebben veel blackmetalinvloeden in zich terwijl de ritmesectie zich meer aan de punk- en powerviolencekant bevindt met blastbeats en d-beats. Grimmige razernij wordt er op de luisteraar afgevuurd, alsof er een zwartgeblakerde Converge aan het werk is. Toch wordt in het midden van de track Bricks even het tempo een stuk lager gelegd. Dit was mijn eerste kennismaking met deze band en die is zeer goed bevallen.

Deze split laat iets horen: intensiteit kan op verschillende wijzes. Amenra doet het op een ingetogen wijze met veel ruimte in de muziek terwijl VVOVNDS dat met snoeiharde gitaren en een opgefokte ritmesectie helemaal dicht timmert. Allebei doen ze dat erg goed, deze split is zeker een aanrader. De komende delen zullen bijdrages van onder andere Scott Kelly, Alkerdeel en Nihill bevatten. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Tracklisting Amenra:
Amenra/VVOVNDS – The Abyss Stares Back #1

 1. Aorte nous sommes du même sang
 2. Wear My Crown
 3. To Go On And Live Without

Tracklisting VVOVNDS:

 1. Zwarte Zunne
 2. No Love
 3. Bricks
 4. Optimist Pessimist
 5. Hexentanz

Line-up Amenra:

 • Colin H. Van Eeckhout – Zang
 • Mathieu J. Vandekerckhove – Gitaar
 • Lennart Bossu – Gitaar
 • Levy Seynaeve – Bas
 • Bjorn J. Lebon – Drums

Line-up VVOVNDS:

 • J
 • P
 • S
 • K

Links: