Amenra – Mass III

Amenra – Mass III
Hypertension – 2006

Uit België komt dit vijftal, dat luistert naar de naam Amenra. Deze naam dook de laatste jaren steeds vaker op in de line-up van (Belgische) festivals, maar was mij tot op heden nog onbekend. Dit mag dan een band zijn met een hardcore-achtergrond, maar daar valt weinig van terug te horen in de muziek op Mass III. Dit schijfje bevat wellicht slechts zes nummers, maar de plaat duurt wel ruim drie kwartier. Hoe dat kan? L-a-n-g-z-a-a-m spelen. Amenra produceert slepende, hypnotiserende klanken die doen denken aan bands als Neurosis, Isis en Burst.

Doordat de nummers zo lang duren en de trage riffs veel worden herhaald, wordt je als het ware de muziek ingezogen. Normaal gesproken val ik bij al te veel herhaling in slaap, maar bij bands als dit werkt het alleen versterkend. Amenra creëert een beklemmende en indrukwekkende sfeer en wint daardoor veel zieltjes. Ook ik ben overtuigd van het kunnen van deze band. Het verbaast me dan ook niks dat er overal wordt gezegd dat deze band met name live een belevenis moet zijn. Hier dragen aan bij de aparte locaties waarop de band optredens verzorgt. Denk hierbij aan een oude kerk of een donker bos.

De stuwende gitaarriffs worden bijgestaan door de wanhopige gil van zanger Colin, die het plaatje compleet maakt. Op het nummer Am Kreuz is er nog een dame die meezingt, maar verder kent dit album geen gimmicks of gastoptredens die de boel op komen leuken. Dat heeft deze band ook helemaal niet nodig. Amenra is een grote aanwinst voor de Europese metalscene, en of we het dan doom, sludge, noise of hardcore noemen maakt niet zoveel uit. Feit is dat het niet vaak voorkomt dat een plaat zo indringend weet te klinken. Ik wil dit wel eens live gaan bekijken. Een aanrader voor de fans van het langzame, sfeervolle en/of originele werk.

Amenra - Mass IIITracklist:

 1. .the pain.it is shapeless
 2. némelèndèlle
 3. am kreuz
 4. le fils des faux
 5. from birth to grave.from shadow to light
 6. ritual

Line-up:

 • Colin H. van Eeckhout – vocals
 • Vincent Tetaert – guitar
 • Matthieu J. Van De Kerckhove – guitar
 • Kristof J. Mondy – bass
 • Bjorn F. Lebon – drums

Links: