Amaurot – …To Tread The Ancient Waters

Heb je het tv-programma Masterchef wel eens gezien? Vast wel, of in elk geval een ander soortgelijke ‘real-life’ kookwedstrijd waarbij de tranen in de ogen van de deelnemers belangrijker zijn dan de uien die ze veroorzaakt hebben. En dan zie je assistent-nietmachine-manager Trudy met een blik van totale verstandsverbijstering vier ingrediënten bij elkaar donderen waarna er vijf minuten later in ‘real-time’ een drie sterren gerecht de oven uitkomt, waar een paar vetklepperige juryleden orgastische bewondering over uitspreken. En dan denk je bij jezelf: dat kan ik ook!
Dus jij flikkert ook diezelfde vier ingrediënten in een van olie druipende ovenschaal en zet de oven op standje Vesuvius. Maar nog voor je je bak smeulende lava uit je Whirlpool-hellekrocht trekt (waarbij je ondanks je gebloemde ovenwanten alsnog beide klauwen verbrandt) hebben je hond en kat reeds kokhalzend een sprintje richting de achtertuin getrokken waarbij ze een ravage achterlaten van omgestoten bloempotten en nagelsporen in het kromtrekkende linoleum. Dus daar zit je dan op je keukenstoel, tussen de ravage van potten, pannen, pakjes en zakjes. Een rookmelder, zo snerpend dat hij krassen op je ziel trekt, zwarte roetvlekken op het plafond die na zes keer latexen nog steeds zichtbaar zijn, en een verschrikkelijke putlucht door de hele wijk waardoor de helft van je buren voorzichtig het telefoonnummer van de forensische recherche opzoekt om te laten onderzoeken waar er nou precies een lijk verstopt ligt.
Terwijl je je met roet besmeurde handdoek in de ring gooit vraag je je af wat anderen dan wel weten te fabriceren met deze basissmaken…

In dit geval hebben we het over de vier ingrediënten van de band Amaurot. Deze zijn ook voor de gelegenheid bij elkaar, en door elkaar (zie de hierna beschreven instrumentbezetting) gesmeten om te kijken of hier iets smakelijks uit komt. Over smakelijk gesproken: zangeres Lisa Rieger komt uit Duitsland, zingt tevens bij symfonische band Hydra en heeft ook nog bij Terrateya de vocalen verzorgd. De andere drie smaakmakers komen uit het land van de beste (Muppet) chef ter wereld: Zweden! Bassist Magnus Hultman kunnen we ook kennen als zanger van Cult Of The Fox en drummer Thoman Hedlund van Autopsy Torment. Gitarist en toetsenist Peter Svensson hebben we eerder gehoord als bassist bij Cult Of The Fox, Heir Corpse One en nog diverse andere bands en projecten, soms wel en soms niet met de fastfood-bandgenerator Rogga Johansson (die ook uiteraard op deze plaat enkele gastoptredens verzorgt). 

Is de muziek die we op …To Tread The Ancient Waters terugvinden ook geschikt voor een gezellig etentje? Nee, dat niet. Wat we voorgeschoteld krijgen is treurige begrafenis gothic, of waarschijnlijk zelfs wel doom met een gotisch sausje. Dat ligt er maar net aan hoe optimistisch of apocalyptisch je als luisteraar bent ingesteld. Trage (of tragische) sleep tempo’s bedekt met amper ontdooide gitaarakkoorden en een dikke laag vol pianokoren. Met als kers op de ijstaart de episch gedragen zang van Lisa. Deze wordt afgewisseld gast-grunters (die over het algemeen klinken alsof men de oven uit de eerste autobiografische alinea aan het schoon schrapen is) wat samen een goed bij elkaar passend contrast vormt.  

Ikzelf vind de nummers Ritual, dat bijna swingend dreigt te beginnen en afsluiter Phoenician Ashes de sterkste nummers die we op ons bordje krijgen. Niet alleen klinken de afzonderlijke muzikanten hier op hun best en klinken ze net wat meer geïnspireerd, ook als geheel haken deze composities het beste in elkaar. Het smaakpallet completeert elkaar hier bijzonder smakelijk! 

 

Het oordeel van deze (één-mans) jury: gaat Amaurot de zwartegeblakerde koksmuts, de verkoolde pollepel of de uitgerolde deegroller winnen, of wordt het een troostprijs van een maandvoorraad gebruikte schuursponsjes? Helaas wordt het geen podiumplek, maar het is zeker ook niet zo slecht dat het, nadat de amusementswaarde van het eerste moment voorbij is, meteen de wedstrijd wordt uitgekegeld. Dit is echt zo’n kandidaat die tussen de grootste kanshebbers en de grootste miskleunen in beeld wordt gebracht om te laten zien dat er ook nog anderen meedoen. Soms overtreffen zichzelf spontaan en winnen ze een voorronde in een aflevering maar zakken daarna weer terug in de massa. Maar ze leveren wel altijd een recept af wat je ook daadwerkelijk in huis zou willen halen, zonder dat je daarbij het risico loopt door een meute woedende buurtbewoners en het waterkanon van de brandweer uit de wijk wordt gejaagd. Geen bitterbal die al in je gezicht ontploft als ie het vet maar ruikt, geen bitterbal die je voor tweehonderdvijftig euro in een toprestaurant kunt krijgen (mét twee erwtjes, dat dan weer wel!) maar gewoon een lekkere bal uit de frituurkraam om de hoek! En die kan soms echt heel lekker zijn! Liefhebbers van sombere gothic en sferische doom kunnen hier zeker wel hun vingers bij aflikken… 

Score:

74/100

Label:

Doc-Records, 2022

Tracklisting:

 1. Aether Child
 2. Des Wanderers Leid
 3. Starless Sky
 4. Ritual
 5. Gone Forever
 6. To Tread The Ancient Waters
 7. Loneliness
 8. Phoenician Ashes

Line-up:

 • Lisa Rieger – Zang
 • Peter Svensson – Gitaar, toetsen
 • Magnus Hultman – Bas
 • Thomas Hedlund – Drums

Links: