Amaranthe – Helix

De Zweden van Amaranthe zijn doorheen de voorbije vijf jaar gegroeid van een vreemde eend in de metalbijt tot een band die op festivals een volle tent trekt. Mooi op tijd komt dit jaar Helix in de rekken te liggen, ongeacht het feit dat Jake E de handdoek in de ring gooide. De band is echter erg trots dat ze met Nils Molin (Dynazty) reeds een, naar hun mening, oerdegelijke vervanger hebben. Het kleurt Amaranthe wat anders in en maakt dat de verwachtingen hooggespannen zijn. “The goal is not to live forever, the goal is to create something that will”, zoals op The Score weerklinkt. Eens kijken of dat gelukt is met Helix. 

Goed nieuws voor de fans, ongetwijfeld. Ook deze plaat zit weer vol met groovy tracks die aanleunen bij powermetal en modern metal en die mierzoet in elkaar zitten. Je hoeft nummers als MomentumInferno en het reeds bekende 365 echt maar enkele luisterbeurten te gunnen vooraleer je het weer live kunt meeroepen. Die eerste twee tracks klinken echter overdreven bekend in de oren, wat meteen ook aangeeft dat je grotendeels wat herkauwd materiaal krijgt. Met 365 legt de band wel wat andere klemtonen, mikkend op stiltes en hier hoor je ook meteen een sterke bijdrage van Molin. De inbreng op de stevigere momenten mag er dus best wel zijn, maar wat kan deze man het leven uit de muziek zuigen op een track als Breakthrough Starshot. Zijn volle stem klinkt gewoon veel te cheesy om de stiltes op te vullen.

Daarnaast klinkt deze nieuwe Amaranthe-plaat aardig divers met technische djentvibes op Iconic en symfonische sleeppartijen op het tragere Dream en Unified, stevige grooves op My Haven en daarnaast het genoemde mierzoete trio. Het maakt deze Amaranthe-release de moeite om te laten aansluiten in de thuiscollectie, al moet ik toegeven dat deze me gewoon minder ligt en de stem van Molin me niet zoveel doet als de band laat beweren. Een lied of vier die mee in de playlist kunnen en hopelijk ook op de festivals gespeeld worden. Aanraders: 365Momentum, Inferno en My Haven.

Score: 

72/100

Label:

Spinefarm Records, 2018

Tracklisting:

 1. The Score
 2. 365
 3. Inferno
 4. Countdown
 5. Helix
 6. Dream
 7. GG6
 8. Breakthrough Starshot
 9. My Haven
 10. Iconic
 11. Unified
 12. Momentum

Line-up

 • Elize Ryd – Zang
 • Johan Andreassen – Bas
 • Olof Mörck – Gitaar, synth
 • Morten Løwe Sørensen – Drum
 • Henrik Englund – Zang
 • Nils Molin – Zang

Links: