Amantra – As It Should Have Been

Zoek je lange, zwarte jas, schrap die afspraak bij de kapper en steel de mascara van je vriendin, de new wave is terug van nooit weggeweest. Amantra, een alter ego van de Franse Thierry Arnal, brengt duistere, dromerige elektronische shoegaze, waarop best gedanst wordt met het hoofd naar beneden en de schouders naar boven. Dit As It Should Have Been is reeds de tweede langspeler van dit project, na de self titled die eerder uitkwam op Avalanche Recordings, het platenlabel van het brein achter onder andere Godflesh en Jesu, Justin Broadrick.

De invloed van deze Justin Broadwick is op dit album niet weg te denken. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat hij dit album op een dronken avond gemaakt heeft, toen z’n gitaar net buiten handbereik was. Het feit dat een kwart van dit album (de volle twee nummers) covers zijn van zijn werk, helpt dit beeld natuurlijk in de hand.

Qua stijl blijft Arnal dicht bij zijn bekender project, Fragments, hoewel hij meer de nadruk legt op darkwave. De drummachine sputtert eindeloze drumloops uit, waarover Arnal synthlaag na dronende synthlaag drapeert. Zijn bezwerende stem, bewerkt met talloze reverbs, delays en pitchbenders, werkt het geheel af. De hele effectencarrousel draait werkelijk overuren, en niet altijd in het voordeel van AMANTRA.

Desalniettemin zit er wel kracht in de plaat. Yourself blijkt een pareltje van opbouwkunst te zijn met allures van Joy Division of zelfs New Order. Ook de covers van Godflesh’ The Internal en Jesu’s We All Faulter zijn meer dan een heruitgave van de nummers. In The Internal verschuift Amantra de focus van de ijzige mineurakkoorden van het origineel, naar zwaardere post-metalbasakkoorden, en We All Faulter wordt door middel van veelvuldige synths in een darkwave-jasje gestoken. De diepe trage bas, zo eigen aan Justin Broadwick als de moedervlek op zijn rechterbil, blijft echter wel in beide nummers bestaan.

Score:

67/100

Label:

Atypeek Music/Avalanche Recordings, 2017

Tracklisting:

  1. Dust
  2. Ghost
  3. The Internal (Godflesh Cover)
  4. Kingdom
  5. Down
  6. We All Faulter (Jesu Cover)
  7. Yourself
  8. Over

Line-up:

  • Thierry Arnal – Alle instrumenten

Links: