Amanita Virosa – Original Plague

Zeg maar eens ‘Ah’, want hier is Amanita Virosa. Zelfverklaarde stichters van de hospital metal. Een afzichtelijke hoes met als duidelijke afwijking dat de figuur maar een enkel oog heeft. Dat het een gemakkelijke operatie wordt staat al vast. Deze zes muzikanten brengen namelijk melodieuze dark metal uit de categorie: ‘niks bijzonders’. Vernoemd naar een dodelijke paddestoel en muzikaal in het verlengde van de Finse landgenoten Thy Serpent en Mirzadeh. Men kan er verder Dimmu Borgir in horen. Sinds 2015 actief, en hierbij zijn tweede album afleverend: Original Plague.

Vooruit, laten we het beestje eens opensnijden bij de intro. Deze staat niet op zichzelf maar dient als introductie van het openingsnummer Walk Away. Lovende noch negatieve woorden zijn hier terecht. Dus ik zal volstaan met: het bestaat. Na het thema volgt een korte breakdown, waarna een racend couplet naar een slepend refrein leidt. Dit ziekenhuis is opgebouwd uit een zware synthesizermuur, steriele en gevarieerde drums en melodieuze riffs. De vocalen bestaan uit uitstekende grunts die op verhalende wijze de gitaarlead volgen, en benauwde, schorre screams. Weak Strong & Wise bouwt op met een intro en de openingsmelodie hakt erin als een scalpel. Het nummer kan verder helaas die spanning niet vasthouden, en laat zelfs gelijk het krachtige begin ten onder gaan door een piano-intermezzo. De voorgaande nummers waren voorbij gegaan alsof je onder narcose bent. Open Your Mouth is de wekker die lekker doorramt en de luisteraar uit de sluimerstand haalt. Armias, Ole Huorani is melodieus en de openingsriff is een variatie op het voorgaande nummer. Het piekt vrij vroeg met een sterke start en dito refrein. De band gaat van een sterke melodieuze riffs over in harmonieuze, té prominente keyboardleads. Te veel diversiteit binnen een nummer maakt het onnavolgbaar, onduidelijk, en daardoor minder memorabel. Bovendien breekt de flow hierdoor. In Longing zijn de verschillende lagen zo duidelijk aanwezig, dat ze niet goed op elkaar afgestemd lijken. Een erg generiek einde.

Geen nieuw medicijn, maar ook geen ziekmakend virus is dit tweede album van Amanita Virosa. De nummers hebben vaak een excentrieke structuur. Het is luisteren naar een verzameling ideeën die aan elkaar gelijmd zijn, en de uitkomst is een redelijk geslaagde Frankenstein. Jammer van de generieke vullertjes. Aanbevolen: Weak Strong & Wise, Open Your Mouth, Walk Away, Armias, Ole Huorani

Score:

72/100

Label:

Inverse Records, 2019

Tracklisting:

1. Prelude
2. I Walk Away
3. My Enemy
4. Despair Is for the Living
5. Weak, Strong & Wise
6. Open Your Mouth
7. Armias, Ole Huorani
8. This Night
9. Hatred Becomes Entwined
10. Longing

Line-Up:

  • Clamors – Vocalen
  • Melnik13 – Gitaar, vocalen
  • Kingcohol – Gitaar, vocalen
  • Robustuz – Basgitaar
  • Torsoholocaust – Drums
  • Cantor Satana – Keyboards

Links: