Aludra – Mass Stellar Graves

Rauwe black metal op een spijkerbed van kosmische sferen. Dat is hetgeen het Amerikaanse duo Aludra op het tweede album Mass Stellar Graves ten gehore brengt. Een logische voortzetting van het in 2018 uitgebrachte debuut Moons. Conceptueel dringt zich dan toch onwillekeurig een vergelijking op met het grootse Limbonic Art. Wat mij betreft heeft die band toch wel het patent op deze typerende stijl, waarbij vluchtige hints naar sciencefiction en buitenaardse krachten altijd wel waarneembaar zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan debuutplaat Moon In The Scorpio (1996) en u begrijpt direct waar ik mijn referentie vandaan haal.

Al snel blijkt Aludra de mosterd toch uit een ander universum te halen. Het symfonische gebeuren van Limbonic Art is hier geheel afwezig. Dit is een stuk primitiever en helt veel meer over naar een rauwe variant inclusief dito productie. Het zeer sterke krijsgeluid van vocaliste Imber staat ver vooraan in de mix, terwijl de drums van Taryck helemaal naar achteren zijn geplaatst. Hierdoor drijf je als het ware op de cadans van de repeterende gitaren. Dat alleen al voelt buitenaards aan en zoals eerder gezegd primitief van aard. Het vereist daarom een aantal luisterbeurten om hierop in te kunnen gaan en met een wat geoefend oor kun je dan zelfs de ritmesectie op de achtergrond wat beter waarnemen. Ondanks dat ik de rauwe black metal prima op waarde kan schatten, blijft bij mij het gevoel achter dat het eindresultaat met een uitgebalanceerde productie beter tot zijn recht zou zijn gekomen.

Het is bovenal een intrigerend werk dit Mass Stellar Graves, waarbij de fanschare naar mijn idee eerder zal bestaan uit blackmetalfanaten die voor de rauwe variant gaan dan uit de zwartgallige kosmonauten onder ons. Een niet alledaagse en weinig uitgebalanceerde blackmetalplaat zonder echt memorabele momenten. Ik slinger die ene plaat van Limbonic Art maar weer eens aan.

Score:

67/100

Label:

Akashic Envoy Records , 2019

Tracklisting:

  1. Imprisoning Light
  2. Coma B
  3. Sagittarius A*
  4. Out Of Chaos
  5. Black Void Damnation
  6. Mass Stellar Graves

Line-up:

  • Taryck – Alle instrumenten
  • Imber – Zang, samples

Links: