Alterizer – The Conclusion Chapter

Gitarist Winfred Koster heeft een aardig verleden in de Nederlandse deathmetalwereld. In de vroege jaren ’90 was hij betrokken bij Pleurisy, hij maakte in twee periodes deel uit van Bloodphemy en verzorgde ook nog even het snarenspel bij Bodyfarm. Sinds 2013 heeft Koster zijn eigen project Alterizer, waar datzelfde jaar het debuutalbum van uitkwam, een jaar later gevolgd door een EP. Toen werd het weer stil, totdat eind 2019 The Conclusion Chapter werd uitgebracht. Mocht u al die releases hebben gemist: dat kan, alles kwam digitaal uit. Via YouTube, dus dat hielp ook al niet met de vindbaarheid.

Waarom dan toch deze review? Wel, Vidar Records heeft The Conclusion Chapter nu in fysieke vorm uitgebracht. Eindelijk een tastbaar bewijs voor het bestaan van Alterizer! De band heeft The Conclusion Chapter ingespeeld als project, waarbij Winfred Koster gezelschap kreeg van Frank Bol op zang, Rutger van Noordenburg (Pestilence, Bleeding Gods, Shinigami, ex-Bloodphemy) als sologitarist en Michiel van der Plicht (Pestilence, Aran Angmar, ex-Apophys, ex-God Dethroned, ex-Prostitute Disfigurement, ex-Toxocara) als drummer. Voorwaar geen kinderachtige toevoegingen dus en het is niet voor niets dat The Conclusion Chapter als een volwassen, ervaren album klinkt.

Alterizer maakt death metal met – zoals ze het zelf zeggen – een twist. En wat is die twist? Wel, wat afwijkende, technische gitaarsolo’s hier, enkele sampletjes daar en subtiel geplaatste keyboardstukjes verderop. Dat lijkt misschien wat kinderachtig geschreven maar dat is het niet. Alterizer speelt negentig procent van de tijd lekker degelijke deathmetal en weet met de twist de muziek juist een trede hoger te tillen. Het past namelijk allemaal wonderwel wat Winfred Koster in de muziek heeft geschreven. Het is niet afwijkend doen om het afwijkend doen, maar afwijkend doen om het eindproduct te verbeteren.

De band heeft het zelf over ‘een technisch maar bruut en avontuurlijk death metal album’ en daar zit zeker een kern van waarheid in. Er zijn bands die technischer spelen maar Alterizer trapt gelukkig niet in de valkuil om muziek voor muzikanten te maken zoals dergelijke groepen vaak doen. En er zijn bands die bruter zijn, maar Alterizer houdt het muzikaal prima behapbaar en klinkt niet alsof er een lading aardappelen worden gelost. ‘Voor fans van Morbid Angel, Nocturnus en Hate Eternal’ voegt de band aan de eigen beschrijving toe en ook daar kan ik me in herkennen. Een band als Pestilence ligt wellicht ook voor de hand, maar gaat al snel de jazzy-hoek in en daar blijft Alterizer toch verre van.

Toch twee minpuntjes. In Causing Stigmata zit een zodanig geluidsfragment dat ik iedere keer denk dat mijn magnetron mij iets wil vertellen. En op de digitale uitgave van The Conclusion Chapter stond een cover van Kiss (Warmachine) die op de fysieke uitgave is verdwenen. Spijtig. Buiten dat was dit aan bijzonder aangename kennismaking met Alterizer. Zanger Frank Bol geldt inmiddels als officieel bandlid en samen met Winfred Koster is hij van plan een echte band te maken van voorheen dit project. Er wordt gezocht naar een sologitarist, bassist en drummer dus als je je geroepen voelt, sla vooral je slag. Er ligt een heerlijk werkje om mee aan het werk te gaan.

Score:

82/100

Label:

Vidar Records, 2021

Tracklisting:

 1. As He Arrives
 2. The Resurrection of the Death Saints
 3. Torture Misfortune and Pain
 4. Precursor of Men
 5. The Son of Man
 6. Causing Stigmata
 7. Feeding on the Healthy
 8. Divine Deceit
 9. Biblical Mysteries
 10. Dreaming

Line-up:

 • Frank Bol – Vocalen
 • Winfred Koster – Gitaar, bas, keyboard, samples
 • Rutger van Noordenburg – Gitaar
 • Michiel van der Plicht – Drums

Links: