Altar Of Betelgeuze – Echoes

Finnen die het met doom, death en stoner doen. Zo is er wel voldoende aanbod te vinden uit het land van de duizend meren. Altar Of Betelgeuze passeerde al in 2014 op Zware Metalen met het debuut Darkness Sustains The Silence. De toenmalige redacteur had wat moeite met de plaat en zodoende ook met het geven van een score. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, want dit is een band die dikwijls wat aan de veilige kant van het spectrum zijn spel etaleert.

Versta mij niet verkeerd, de vocalen zijn lekker en afwisselend, ik hoor met name de dikke deathgrunt maar al te graag. Tezamen met de wat ruwe zuivere vocalen die voorzien zijn van de nodige korrel ligt een nummer als Embrace the Flames gewoon prima in het gehoor. Het instrumentarium is dan weer wat anoniemer van aard, waarbij vooral de stoner- en doomnuances het meest prominent aan de oppervlakte komen. En daar zit hem nou net de kneep.

Want is de kwalificatie “prima” in 2024 nog wel voldoende voor herhaaldelijke luisterbeurten en ervaringen? Ik durf te zeggen van niet wanneer er ruim voldoende materiaal is dat bovengemiddeld, of zelfs uitstekend is op het gebied van niet al te veilige, voor de hand liggende songwriting. Ga ik daarom deze plaat volledig afbranden? Neen, daar heb ik helemaal geen zin in. Ik kan mij bovendien best voorstellen dat er liefhebbers zijn voor de ronkende gitaarpartijen die de band op dit Echoes laat horen, bijvoorbeeld tijdens Salvation. Daarom dan ook dat muziek bij uitstek geschikt is om te beluisteren in plaats van erover te lezen. Nu doe ik als redacteur van dienst uiteraard beiden om u zo accuraat mogelijk een idee te geven van het gebodene. Laat me dan stellen dat ik de urgentie en de dreiging op deze plaat toch wel ferm mis. Ik verwacht net dat ene moment wel eens een aparte invalshoek, spanningsboog of abrupte zanglijn. Dat alles hebben de heren niet te bieden, de logge trein buldert en rolt vanaf het eerste tot het laatste nummer steevast door, zonder al teveel tempowisselingen of verrassingen.

Met het titelnummer doet het trio nog wel een verwoede poging die door de lange uitgesponnen riffs prima (daar hebt u het weer…) aanvoelt. De bas staat daarbij ook fijn in de mix en de oergrunt komt na vier minuten eveneens om de hoek kijken. Als sterkste nummer toch wel de luistertip van dit verder redelijk anonieme album.

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

  1. On the Verge
  2. Conclusion
  3. Embrace the Flames
  4. A Reflection
  5. Salvation
  6. Echoes
  7. Fading Light

Line-up:

  • Matias Nastolin – Vocalen, bas, gitaar
  • Juho Kareoja – Gitaar
  • Aleksi Olkkola – Drums

Links: