Alpha Boötis – Stowaway Ants

Fantasie hebben ze wel, de vijf Canadezen van Alpha Boötis. Stowaway Ants vertelt het verhaal van een mierenkolonie die als verstekeling meereist op een ruimteschip en op een exoplaneet belandt. Deze tweede EP kwam half december 2020 uit, maar de drie songs dateren al van enkele jaren eerder. Alleen pasten die niet in het concept van het toenmalige debuutalbum. Die hebben we gemist, dus maken we samen met jou kennis met deze zogenoemde space disco synth metal.

Alle drie de nummers hebben slechts één ding gemeen. Precies dat ding trouwens dat Alpha Boötis beschamend onweerstaanbaar maakt: retrosynthesizers. Het is té goed gedaan om fout te zijn. De trippy vintage-videogamekeyboards gaan in het titelnummer aan de zwengel met een nasaal jodelende saxofoon en het past perfect. Loepzuivere én testosteronrijke powermetalzang giet mierzoete (pun intended) tweestemmige nectar over een gitaar die het bij ultracatchy akkoordenchuggelarij houdt.

Bij nummer twee komt de dansbare discobeat erin. Die sterke zang indachtig is het spijtig dat het een instrumentaaltje is, al schilderen de swingende riedels weerom een zalig nostalgisch kleurenmotief op ouderwets gebleekte progrocktapijten. Die bonte sfeer verandert volledig op het hoogtepunt van de EP. De machtige cover van The Police. De Canadezen hebben Every Breath You Take in een mineurtoonaard gezet.

Een geniale ingeving. Brede, tot wel vier verschillende lagen, synthesizers scheppen ruimte die ze meteen ook vullen met een melancholisch klankspel. Enorm aangrijpend, de ijskoude Pink Floyd-rillingen schieten door je ruggengraat. En dan die bedrukte, met precies de juiste dosis pathos geïntoneerd zang… moest het Liefde Voor Muziek (Beste Zangers heet dat in Nederland geloof ik) zijn, Sting zou mierenkolonies wegspoelen met zijn tranen.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Stowaway Ants
  2. Plasmic Wastes Of Aklalurops
  3. Every Breath You Take (The Police-cover)

Line-up:

  • Étienne ‘Ozymandis’ Vézina – Gitaar, zang
  • Frak – Componist
  • Emmanuel ‘Harakoa’ Raymond – Keyboards, zang
  • Jotunbot – Drums
  • Patrick ‘Votson’ Julien – Basgitaar
  • Krøgorlön – Saxofoon

Links: