Alluvial – Sarcoma

Alluvial kent een relatief korte historiek. De band bracht zijn eerste langspeler uit in 2017. Dit betrof een volledig instrumentaal werkstuk, geschreven door gitaristen Keith Merrow en Wes Hauch, dat in eigen beheer werd uitgebracht. In de tussentijd onderging de band een complete transformatie. Eerstgenoemde oprichter verliet de band, er werd een krabbel gezet bij Nuclear Blast en drie verse toevoegingen kwamen de gelederen versterken. Waar de band dus staat voor een nieuw begin, kan dat van de huidige personele bezetting zeker niet gezegd worden. Zowel medeoprichter Wes Hauch (ex-Black Crown Initiate, ex-The Faceless) als de nieuwkomers Kevin Muller (ex-Suffocation, The Merciless Concept) en Matthew Paulazzo (Aegaeon) brengen een karrenvracht aan ervaring met zich mee. De kenner weet dan al genoeg. We kunnen ons gaan opmaken voor een dik halfuur aan progressieve, technische death metal van hoogstaande kwaliteit. Lekker!

Met het zojuist benoemde genre weet je nooit helemaal waar je aan toe bent. Gaat het in complete virtuoze overload of houdt de band er een meer behoudende stijl op na? Op Sarcoma vinden we een mooie mix tussen beide uitgangspunten. Aan de ene kant zijn er voldoende progressieve elementen die doen denken aan de bands waar de genoemde muzikanten deel van uitmaken of hebben uitgemaakt. Echter wordt daarin nooit doorgeslagen in al te technische hoogstandjes. Denk dan aan het niveau dat bands als Scar Symmetry of Slugdge weten te brengen. De nummers zijn daarbij behoorlijk riff-georiënteerd, waardoor het geheel lekker wegstampt. Voeg daar dan nog even een moderne toets aan toe in de vorm van Gojira en wat core-invloeden waar de naam Bleed From Within aan verbonden kan worden. Dan is het beeld aardig compleet wat deze tweede langspeler Sarcoma te bieden heeft.

Een sarcoom (in het Engels sarcoma) is een vorm van kanker die voorkomt in de weke delen van het lichaam. Soms stabiel, soms agressief van aard. In ieder geval altijd kwaadaardig. Het Sarcoma waar we hier mee te maken hebben is bij tijd en wijlen zeker agressief en kwaadaardig. Dat wordt snel duidelijk als je de muziek hoort die Alluvial op dit nieuwe schijfje aan de man brengt. De productie is kraakhelder, maar tegelijk ontzettend vol. Hierdoor komt er een dikke muur van geluid op je af die als een stoomwals over je heen gaat. Tussen die golven van slopende gitaren wordt de stoomwals gelukkig af en toe uitgezet. Bijvoorbeeld in het slepende refrein van opener Ulysses of tijdens het refrein van Thy Underling waar de cleane schreeuw van vocalist Muller voor het eerst zijn intrede doen.


Die cleane, schreeuwende vocalen hebben verder nog een hoofdrol in het heerlijk progressieve 40 Stories. Dit nummer begint met rustig getokkel en ingetogen vocalen. Het refrein is groots door het eerder genoemde stemgebruik, dat ondersteund wordt door heen en weer zwiepende gitaren. De diepe grunts die volgen hebben daardoor des te meer impact. De uitspatting van agressie en de daaropvolgende gitaarsolo maken het nummer een perfect voorbeeld van hoe fijn progressieve death metal kan zijn. Helaas keren deze vocalen niet meer terug op het restant van het album. Dat is jammer aangezien deze de muziek juist een extra dimensie geven. Na een korte sferische tussentrack komt de stoomwals weer op volle toeren om het laatste beetje lucht uit je longen te slaan. Hoogtepunten vinden we daarbij nog in het stampende Sleepers Become Giants en in het technische, volledig instrumentale Sugar Paper.

Alluvial brengt met dit Sarcoma een album dat niet echt in één hokje te stoppen is, maar tegelijk nergens ver wegblijft van de technische en progressieve kant van de death metal. En dat doet het met verve. Het moge duidelijk zijn waarom Nuclear Blast deze Amerikanen heeft opgepikt!

Score:

81/100

Label:

Nuclear Blast, 2021

Tracklisting:

 1. Ulysses
 2. Thy Underling
 3. Sarcoma
 4. 40 Stories
 5. Zero
 6. Exponent
 7. Sleepers Become Giants
 8. The Putrid Sunrise
 9. Sugar Paper
 10. Anodyne

Line-up:

 • Kevin Muller – Zang
 • Wes Hauch – Gitaar
 • Tim Walker – Bassgitaar
 • Matthew Paulazzo – Drums

Links: