Allochiria – Throes

Griekenland brengt op muzikaal vlak meer dan Demis Roussos en Tommy Lee (blijkbaar is de drummer van Mötley Crüe geboren in Athene, the more you know). Het Atheense Allochiria serveert met zijn tweede album Throes een stevige, post-metal mezze, die fans van Isis, Cult Of Luna, en Red Sparrowes zeker zal smaken. Net als bij de bekende mezze de gerechten maar blijven komen, lijkt ook hier geen einde te komen aan opbouwende en meeslepende riffs. Dit alles rijkelijk besprenkeld met de meest hese screams, u gebracht door Irene. Ze zegt toch zo mooi neen tegen mij.

Thrust duwt je meteen de plaat in. Na een korte sample wordt je meteen met je neus in de riffs geduwd, heerlijk schelle gitaren, zware bas en de drum die voor de rest van de plaat een typisch post-metaltempo aanhoudt. De vocalen zijn een wat heikel punt. De muziek kan perfect zonder, wat een zeer Pelican-achtig gevoel aan de muziek zou geven, terwijl het nu meer naar Amenra en Isis neigt. Tussen de riffs door zijn er naar goede post-metalgewoonte atmosferische stukken, waar, eerst door bas en drum, en later door galmende gitaren, weer opgebouwd wordt naar de volgende riff en climax. Crescendocore, zoals ze dat zo mooi noemen.

Little Defeats, Tiny Victories volgt grosso modo hetzelfde stramien. Wat bij dit nummer vooral opvalt, is hoe de bas en drum de rustige stukken (zelfs aan het begin van het nummer) naar het volgende niveau tillen. Simpele, maar prachtige baslijnen zorgen voor een mooie overbrugging tussen, en opbouw van, de zware riffs. Ook de overige nummers Cracking Fractals, Lifespotting, Counting Fives (jawel, het vijfde nummer op de plaat) en Denouement zijn een eb en vloed van atmosferische post-sludge en -metal.

Vernieuwend kun je het niet noemen, maar Allochiria brengt met Throes wel een mooie plaat uit, die zeker niet misstaat in de verzameling post-metalplaten. De Grieken weten hun eigen invulling aan post-metal te geven, zonder ver af te wijken van het standaard post-metalsjabloon.  Ze hebben in het verleden het podium al gedeeld met Deafheaven en Year Of No Light, en ik vermoed dat er in de toekomst nog een heel pak andere klappers bijkomen.

Score:

82/100

Label:

Art of Propaganda, 2017

Tracklisting:

 1. Thrust
 2. Little Defeats, Tiny Victories
 3. Cracking Fractals
 4. Lifespotting
 5. Counting Fives
 6. Denouement

Line-up:

 • Irene – Vocalen
 • John – Gitaar
 • Stef – Drums
 • Steve – Gitaar
 • Ted – Basgitaar

Links: