Allen/Lande – The Great Divide

Allen/Lande – The Great Divide

Frontiers, 2014

Platen van Allen/Lande vallen steevast in het pulletje bij Zware Metalen en bij liefhebbers van melodieuze rock. Zowel Jørn Lande als Russell Allen hebben een jaloersmakende karakteristieke strot die ieder project waar zij aan deelnemen naar een hoger niveau weet te tillen. Bij mijn weten is the Great Divide alweer het vierde gezamenlijk album dat wederom verschijnt bij de Italianen van Frontiers, waarvan ik nog niet veel bijzonders heb gehoord in dit jaar.

The Great Divide is een heerlijke klassieke rockplaat waarbij de, op zich prima, powermetal natuurlijk volledig in dienst staat van de stemmen van de heren. En dat is natuurlijk helemaal niet erg. Muzikaal zit er genoeg variatie (en jatwerk: luister maar eens naar het van Savatage geleende Lady Of Winter) en uptempo nummers in. Nieuw deze keer is het feit dat Timo Tolkki Magnus Karlson heeft vervangen. Het zorgt voor een frisse wind en, uiteraard, een vleugje Stratovarius/Helloween (In The Hands Of Time) in de muziek.

De solo-albums van Jørn vind ik vaak muzikaal wat matig, bij Adrenaline Mob overschreeuwt Russell zich te veel. Neem daarbij dat een nieuw album van Symphony X al even geleden is en je kan je voorstellen dat ik behoorlijk in mijn nopjes ben met The Great Divide. Dikke aanrader.

Tracklisting:
0 al

 1. Come Dream with Me
 2. Down from the Mountain
 3. In the Hands of Time
 4. Solid Ground
 5. Lady of Winter
 6. Dream About Tomorrow
 7. Hymn to the Fallen
 8. The Great Divide
 9. Reaching for the Stars
 10. Bittersweet

Line-up:

 • Russell Allen – zang
 • Jørn Lande – zang
 • Timo Tolkki – gitaar, bas, toetsen
 • Jami Huovinen – drums

Links: