Alkhemia – Abraxas

We kennen allemaal wel het werk van George Orwell 1984. Daarnaast zou er nog een theorie zijn. Een theorie van de twee wolven. Deze twee werken, als je dat al zo mag noemen, worden door de Fransen van Alkhemia vermengd. Hun eerste album kreeg alzo de titel Abraxas. Het is een verwijzing naar de enggeestigheid van de mens en de invloed van de industrialisatie op het mens zijn. Ik hoop toch dat ik zo de gedachtegang achter de blackmetalmuziek van dit Alkhemia goed heb weergegeven. Malpermesita Records is de platenboer van dienst en kennen we van En Finir, Nydvind, Azziard en vele andere. En laat net die vele andere ook bandleden aanleveren waar bandbrein en mastermind Spar mee aan de slag kon gaan.

De heren kijken niet op een seconde of een minuutje want de nummers op Abraxas zijn vaak toch erg lang. Ondanks dat vervelen ze niet en dan licht ik natuurlijk al een tipje van de sluier op. Vaak komen steengoede blackmetalbands met hun muziek via het Les Acteurs De L’Ombre label naar ons toe. Maar dit Malpermesita Records, uit het noorden van Frankrijk gaan we toch ook niet uit het oog mogen verliezen. Evenmin is er het L’Ordalie Noir label uit Nantes dat je gerust mag volgen.

Homoprescence, waar zou dat nu voor staan? Is het een uiting van het feit dat de mens continu overal lijkt aanwezig te zijn? Of is dat louter mijn insteek en zit het allemaal anders in elkaar? In ieder geval is het zo dat dit eerste negen minuten durende blackmetalepos wel een nummer is geworden dat behoorlijk veel indruk maakt. Er is een strakke blastpartij, er zijn ijskoude melodielijnen maar er is vooral een erg tastbaar, invoelbaar vocaal palet beschikbaar. Erg indrukwekkend. De heer Spar beschikt over een uitmuntend stel keeltouwtjes en kan daar toch behoorlijk veel mee. Iets ermee kunnen is dan niet alles, hij fraseert perfect en weet waar, en vooral waar niet, te grunten, screamen of andere type invoelbare vocalen te produceren. Dat maakt dat een blastfestijn als Toxicon helemaal niet als vergif proeft maar eerder als een maaltijd in een drie sterren restaurant.

Primaveal Pantheon laat je nog eens meer dan elf minuten genieten van alle lekkers wat deze Fransen in hun mars hebben. Melodische twinleads, zompige drumpartijen die je doorheen het drassige vocale landschap sleuren, dreunende basthema’s en maar weer steeds die indrukwekkende vocalen.

Abraxas van het Franse blackmetalcollectief Alkhemia is een dijk van een plaat, een meesterwerk. Niks meer aan doen, niks meer aan veranderen. Kopen, zwijgen en luisteren!

Score:

90/100

Label:

Malpermesita Records, 2024

Tracklisting:

  1. Homopresence
  2. Toxicon
  3. Transhumanization
  4. Primaveal Pantheon
  5. Reminiscence Quintessence

Line-up:

  • James Spar – Zang, synthesizer
  • Le Prince – Gitaar
  • A.S.A  – Basgitaar
  • Marbas – Gitaar
  • Alex Josien – Drums

Links: