Alkerdeel – Lede

Alkerdeel – Lede
ConSouling Sounds – 2016

Net wanneer het eerste lentezonnetje de huiskamer binnengluurt en ik met een glaasje chardonnay welgezind de zoete geur van kamperfoelie tot mij neem krijg ik deze langspeler van Alkerdeel toegestuurd. De sfeervolle gele hoes met een ruftende duivel wekt een glimlach bij me op. De gedachtengang bij de aanblik van het openingsnummer Regardez ses yeux is er één van liefelijke schoonheid doch bij de aanzet van Lede voel ik echter dat bovenstaand rooskleurig plaatje niet meer voor mij van toepassing zal zijn.

De plaat start met een dreigende intro gevolgd door snerpende, ranzige gitaren met hierbij een uitgesproken rol voor de bas. Slachtzwijn Pede kermt de vliezen uit z’n longen, schreeuwt er bronstig op los en als ik het mag geloven gebeurt dit allemaal in één of ander obscure boerenstal waarbij drummer Nieke wellicht z’n stokken heeft ingeruild voor pikhaken.

Alkerdeel klinkt lekker rauw, soms bezwerend en combineert verschillende extremen tot een ranzig geheel. De hoofdtoets voor mij is blackmetal maar de gelaagdheid in hun muziek maakt het onmogelijk om dit tot één specificiteit te herleiden. Crust, Grind, Sludge, punk… alles passeert de revue en dit gebeurt met enige subtiliteit. Sfeer is hierbij echter van hoger belang en daarin slagen ze ruimschoots.

Deze Belgen hebben met Lede een gortzwart pareltje in handen en gaan wellicht naast menig boerenstal ook andere deuren openen binnen dit ondefinieerbaar genre dat heden ten dage soms post-black metal wordt genoemd, doch door de (grote) invloed van bands als Dark Throne en Dodheimsgard niet alleen als “post” bestempeld kan worden. Één van die stallen waar ze met hun beerkar deze zomer zeker al te bewonderen zijn is op het Belgische (veganistische) Ieperfest. Ik neem alleszins al mijn houweel en pikhaak mee want slachten zullen ze doen (alleen wordt het daar geen slachting van varkens, kippen of ander soort vee).

Tracklisting:
Alkerdeel, Lede

  1. Regardez Ses Yeux
  2. Regardez Ses Yeux II
  3. Regardez Ses Yeux III
  4. Lede
  5. Grat Deleenaf

Line-up:

  • Nieke – drums
  • Pede – vocalen
  • QW – bas
  • Pui – gitaar

Links: