Alkerdeel – De Speenzalvinge

Alkerdeel – De Speenzalvinge
At War With False Noise, 2010

Ik haat dit weer. Zonnig, heet, doef. Enig voordeel aan dergelijke toestanden zijn de gratis bloemen die je aan de kant van de weg vindt, vooral op plaatsen waar mensen naar het niet bestaande hiernamaals zijn vertrokken. Dat vrolijkt een mens op. Maandelijks trek ik dus de baan om mijn ronde te doen en deze tuindecoratie op te halen. Een geschikte plaat om zo’n ritje uit te zitten is De Speenzalvinge van Alkerdeel. Deze Oost-Vlamingen spelen een mix van vuile sludge en black metal. Hemels!

Drommels drommels wat een gedreun. Als een bronstige grasmaaier bromt Alkerdeel basmatig de boel bij elkaar. Drie bijzonder lange nummers op een bovengemiddeld hoog percussioneel ritme worden vocaal verzorgd door een ziekelijk klinkende kreunknaap. Regelmatig krijg ik zin om de keelklanken te vergelijken met IT (ex-Abruptum). Verdesteleweern is zo zompig als rotte tomaten en er valt evenveel zaad uit te slurpen. Boordevol feedback, boordevol cymbaalgekletter, boordevol ontaard gitaargeluid. De sound is bijzonder realistisch, live is deze slepende ziekte even zinderend.

De Bollaf! doet het qua snelheid in den beginne zeer langzaamaan en komt als een geile grootmoeder pas na een minuut of zeven vingeren op gang. Daarna gaat het echter bijzonder snel. Chaotische noiserigheid wordt op het slechte pad gebracht met hallucinogene sludge en drone, de ritmesectie haalt in de Noorse black zijn mosterd. Pure porno als je het mij vraagt.

Wat er op het haast halfuur durende Luizig gebeurt, ga ik niet aan jullie haakneus hangen. Alkerdeel moet je eigenlijk voelen om het te begrijpen. Het wordt wel eens beschreven als een mix van Neurosis, Thralldom en Noorse black, ik kan er inkomen. Wie een betere omschrijving heeft, mag mij altijd lik op stuk geven.

Tracklisting:
alkerdeel

  1. Verdesteleweern
  2. De Bollaf!
  3. Luizig

Line-up:

  • Pede – Vocals
  • Pui – Guitar
  • Nieke – Drums
  • Lord QW of Serpentcult – Bass

Links: