Alien Weaponry – Tú

In 2010 besluiten de broertjes De Jong samen een band te beginnen. Lewis (8 jaar toen) bespeelt de gitaar en zingt, terwijl zijn broer Henry (10 jaar) drumt. In 2013 vinden ze een bassist in Ethan Trembath, die net zo oud is al Lewis. Alien Weaponry is geboren en het feit dat het slechts tieners zijn is niet het enige spraakmakende aan deze band uit Nieuw-Zeeland.

Zoals je in de schitterende video van het nummer Kai Tangata kunt horen, spreken de heren perfect Maori, de taal van de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland. De band weet de cultuur van het land goed te combineren met een portie thrash. Dat concept doet al snel denken aan Sepultura natuurlijk, en dan voornamelijk het album Roots. En weet je, dat is helemaal geen verkeerde vergelijking om te maken hoewel ik zou stellen dat Alien Weaponry een stuk melodieuzer overkomt.

Zoals je kunt opmaken uit titels als Holding My Breath en Whispers, om maar enkele voorbeelden te noemen, zijn niet alle nummers in het Maori, zodat je als Nederlands sprekende luisteraar zo af en toe ook nog een beetje kunt begrijpen waar er over wordt gezongen. Altijd wel fijn vind ik zelf.

De muziek klikt erg afwisselend en vooral erg volwassen. Nergens klinkt het als een groepje tieners. Productioneel is het ook allemaal erg strak gedaan, je hoort alle instrumenten duidelijk terug in het eindproduct. Als de hier getoonde nummers je aanspreken, raad ik je absoluut aan het hele album te beluisteren, want er gebeurt nog veel meer op . Hoogwaardige thrash die je voor de verandering niet het gevoel geeft ergens boos op te wezen (waar op zich ook niks mee is hoor).

Als het album is dat de toekomst van de thrash laat horen, dan voorspel ik een hele goede toekomst. Die jongens van Alien Weaponry komen er wel. Een platenlabel als Napalm helpt daar ook wel bij natuurlijk, maar een land dat een band behandelt als vaandeldrager van haar cultuur des te meer. Misschien kunnen we daar in andere landen nog iets van leren.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklist:

 1. Whaikōrero
 2. Rū Ana Te Whenua
 3. Holding My Breath
 4. Raupatu
 5. Kai Tangata
 6. Rage – It Takes Over Again
 7. Whispers
 8. PC Bro
 9. Urutaa
 10. Nobody Here
 11. Te Ara

Line-Up:

 • Henry de Jong – Drums
 • Lewis de Jong – Zang, gitaar
 • Ethan Trembath – Bas

Links: