Aldaaron – Suprême Silence

Suprême Silence van het uit Grenoble afkomstige blackmetalgezelschap Aldaaron, kwam al uit in 2012, toen via Black Skull records. Nu ligt de geremasterde versie voor me. En wat nog leuker is, de platenboer van dienst, Paragon Records, slaagt erin na overleg met de band de demo uit 2007 Des Legendes Et Anciens Dieux er als bonus aan toe te voegen. Kijk, dat noem ik nu nog eens een sterk staaltje platenbaaswerk

Op Zware Metalen zijn we deze Fransen wel al een poosje uit het oog verloren. Het was hun Nous Reviendrons Immortels album uit 2010, dat ik nog kon terugvinden in onze archieven. Veel werd er, zoals je kan lezen, door collega Al Foet niet over neergeschreven. Op zich jammer dat er nadien niks meer over deze Fransen verscheen. Maar daar gaan we dus nu verandering in brengen. Zo krijg je maar liefst twaalf nummers te verwerken. De laatste zes van de demo. Openen doen we dus met de geremasterde nummers van Suprême Silence.

Renégat opent akoestisch om je vervolgens ultrabrutaal de hoek om te brengen en dit met behulp van een puntig arsenaal aan messcherpe melodieuze typische jaren ’90 blackmetalriffs die aan hoge snelheid komen voorbij razen. Deze worden ondersteund door een wat dromerig keyboardtapijt en gorgelende stembanden. Het lijkt wel of je naar oude platen van de Scandinavische grootmeesters aan het luisteren bent. Het geweldige aan de Franse blackmetalrazernij van Aldaaron is het feit dat je gewoon kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Een break, een vuurspuwende blastpartij met daarover een gloeiend hete melodie, meer moet dat niet zijn toch? Of misschien nog een rustig, kabbelend verhalend trager stukje met declarerende vocalen? Ook dat krijg je te horen. Nu weet ik weer waarom ik in 2012 deze plaat zo grijsgedraaid heb.

De eerlijkheid gebied me wel te vertellen dat ten tijde van de primaire opnames van deze plaat en van de demo de heer Mörkk op de drumkruk zat en dat Ioldar ook nog hulp kreeg van Voldr op gitaar. Die lijken nu niet meer aanwezig te zijn in de huidige bezetting. Amphycion bleek ten tijde van de demo zelfs nog de bas te hanteren.

De tracks van die demo dan. Muziek die voor mij onbekend was, tot nu. De nummers hier zijn nog een duidelijkere knipoog naar de begin jaren van de melodische black metal. Denk dan aan Dimmu Borgir of Old Man’s Childs eerste stappen. Soms hoor je ook wat typische Immortal-gitaardynamieken.

Heerlijk toch, zo een terugblik naar paganistische Franse black metal. Voor hen die dit Aldaaron nog niet kennen, is dit Suprême Silence met daaraan gekoppeld de demo Des Legendes Et Anciens Dieux zeker de moeite waard. En laat ook op het einde van het jaar, gelijktijdig met deze heruitgave, de nieuwe plaat van AldaaronArcane Mountain Cult – uitkomen. Hopelijk stuurt de platenboer deze ook nog even door.

Label:

Paragon Records, 2022

Tracklisting:

 1. Renégat
 2. L’ Homme Souverain
 3. La Légende Des Fils
 4. Une Prière Au Vent De L’est
 5. J’Atteindrai La Pureté
 6. Suprême Silence
 7. Prémices
 8. En Route Vers La Bataille
 9. Le Combat D’Aros
 10. La Mort D’Aros
 11. Le Réveil De Pan
 12. Dol Sagoth

Line-up:

 • Ioldar – Zang, alle instrumenten

Links: