Alcest – Kodama

De nieuwe van Alcest mag je gerust een release noemen waar we naar uitgekeken hebben, en wat mij betreft zelfs met de nodige spanning. Shelter uit 2014 was immers iets wat we niet gewend waren van Neige en Winterhalter. De plaat was mierzoet en het leek alsof de zomersheid het hele metalverleden had weggevaagd. Kodama leert ons dat die vorige plaat een zijpad was en het oude Alcest nog steeds stroomt in de aderen van beide heren. Dat was eigenlijk al duidelijk met het artwork dat ook weer een stap terugdoet in de tijd. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

 

band_5

 

Zomersheid zal altijd deel uitmaken van deze blackgaze band, maar we horen op Kodama toch een duidelijke stap terug in de tijd. De lange titeltrack is meteen een schot in de roos en laat de band horen ten tijden van Écailles de Lune of zelfs met de melancholie van Souvenirs d’un Autre Monde. De luchtige, catchy gitaarpartijen op Eclosion en Je Suis D’Ailleurs en de afwisseling met de scheurende screams van Neige (die we gemist hebben) geeft aan het geheel zelfs een Amesoeurs-tintje en dat maakt een fan van het oude erg blij.

 

 

Een erg nostalgisch klinkende plaat dus, maar conceptueel blijft dit Franse duo haar grenzen verleggen. Je Suis D’Ailleurs kent een prachtige diepgang en laat een band horen die zoetheid en melancholie opnieuw verweeft tot een beklijvende textuur. Het tweede hitje van deze plaat, naast de titeltrack, zou vervolgens wel eens het bloedmooie Untouched kunnen worden. Heel wat instrumentale pracht, maar Neige heeft hier voor erg pakkende zang gezorgd die perfect past bij de opbouw van het lied, een stijl die wordt doorgetrokken naar het iets stevigere Oiseaux de Proie.

 

 

Voor velen is het op die manier een duur weekend geworden want naast die laatste van Opeth en Epica, dient u deze toch ook in huis te halen om hem te laten rijpen voor uw jaarlijst. November tourt Alcest rond met het Japanse Mono en na het beluisteren van deze plaat is een aanwezigheid op deze optredens eigenlijk een must. Alcest heeft een Japanse ziel gegeven aan deze laatste plaat, die ook geïnspireerd is op anime films als Princess Mononoke, en presenteert tijdens deze avonden dus samen met de Japanse grootmacht een totaalplaatje. Mooie vooruitzichten, die enkel maar mooier kunnen worden als u dit Kodama al wat toertjes kunt laten draaien. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van de eerste platen.

alcest_kodama_cover

Label:
Prophecy Productions

Tracklisting: 

  1. Kodama
  2. Eclosion
  3. Je Suis D’Ailleurs
  4. Untouched
  5. Oiseaux de Proie
  6. Onyx

Line-up: 

  • Neige – Zang, gitaar, bas, synth, percussie
  • Winterhalter – Drums, percussie

Links: 

Score: 88/100