Album – Zephaniah

Album – Zephaniah
High Roller Records, 2012

Deze mini-cd is reeds de tweede release van de band uit Ohio. Vijf jaar geleden brachten ze al een titelloos debuut uit, dat echter compleet onopgemerkt bleef. Nu is er dus Zephaniah, wat je nog het beste kan omschrijven als een soundtrack bij drie hoofdstukjes uit het Oude Testament, waarin de komst van enkele belangrijke profeten wordt voorspeld.

Het eerste nummer is niet veel meer dan een intro, die veel Bijbelse citaten bevat maar eigenlijk nooit echt op gang komt. De al te nadrukkelijke aanwezigheid van de synthesizer werkt hier bijzonder storend. Soms net Vangelis! Tenzij je kickt op met veel bombast voorgedragen boodschappen mag je dit dus gewoon overslaan. Shout of the Warrior begint als een Metallica-nummer uit de oude doos, maar dan met zangpartijen die eerder aan het vroegere Danzing doen denken. Allemaal niets op tegen, maar de groep is duidelijk nog op zoek naar welke richting het uit wil. Halverwege krijg je namelijk ineens een flinke dosis onvervalste Mercyful Fate te verwerken! Na een minuutje gaat men dan terug de Metallica-toer op. Best verwarrend allemaal en het werkt ook niet echt. Het langste nummer, Ballad of Zephaniah, maakt de verwarring compleet. Zowat alles is gewoon overgenomen van Black Sabbath, tot zelfs de wat zeurderige zang van Ozzy! Halverwege raakt men echter helemaal het spoor bijster en wordt het raden naar wat de groep nu eigenlijk wil.

Het laatste wapenfeit, When Nations Collide, komt langzaam op gang met een bas- en een drumsolo, draaft er dan lekker vandoor in een lekker ritme met ouderwets ruige zang, beetje à la James Hetfield zeg maar. Ook deze song is niet origineel, maar hier werkt het allemaal wél en houden de heren het eenvoudig bij één stijl. Origineel kan je wat Album voortbrengt allerminst noemen en eerlijk is eerlijk, het is vooral de productie die het geheel wat mat en afstandelijk doet klinken (die drums!). Wie even gaat googelen komt er zo achter dat de band live een stuk forser klinkt. Ik vrees alleen dat deze tweede release even onopgemerkt zal blijven als hun eerste worp.

Tracklisting:
Album -Zephanaiah

  1. Prologue
  2. Shout of the Warrior
  3. Ballad of Zephaniah
  4. When Nations Collide

Line-up:

  • Winfield Dray – Vocals, Guitars
  • Jason Hopkins – Bass, Vocals
  • Josh Hopkins – Drums
  • Jason Conrad – Synthesizer

Links: