Akantha – Gnothi Seauton

Op 7 augustus 2020 verscheen deze voor het eerst (mijn verjaardag nota bene) en ondertussen is dit Griekse blackmetalsieraad te vinden bij His Wounds en New Era Productions. Ook Hammerheart Records haalde hem in huis op vinyl. Akantha hield op te bestaan in 2003  (na amper een jaar van activiteit) en herrees in 2017. Sindsdien volgden drie albums, waarvan dit het derde is. Hoewel het Grieken zijn, klinkt het niet meteen als de doorsnee Hellenic black metal zoals Nocternity, Varathron en Necromantia (RIP Baron Blood, aan wie dit album gewijd werd).

 

Crude black metal, dat staat te lezen aan de achterkant van het album. Primitieve black metal dus. Denk maar gerust terug aan Darkthrone‘s Under A Funeral Moon (vocalen zijn erg gelijkaardig) en Panzerfaust voor de rest van het instrumentarium. Midtempo black en krassende black met veel oldschool tremolo’s en ongrijpbare orthodoxe gevoelens vanuit de eerste helft van de jaren negentig. Zelf refereert de band ook naar Judas Iscariot, iets wat vooral met betrekking tot de herhalingsgezinde hypnose niet onterecht is. Akantha is echter wel een relatief strak optredend gezelschap dat een rauw melodische ondertoon weet mee te geven aan zijn gitaarlijnen. Iets wat liefhebbers van oude Finse black ook zeker zal interesseren.

Originaliteit is een woord dat de heren van Akantha vastnamen en prior verstuurd hebben naar het Museum van Moderne Kunsten. Wat ze wel deden is al hun oerblackgevoelens samenharken en er een oerdegelijk werkstuk van maken. De lat ligt laag, de patronen zijn basic. Dat laatste geven ze zelf mee, waarvoor hulde, want het past volledig onder het motto “Ken uzelf” (Gnothi Seauton). De uitvoering is echter uitstekend en de overtuiging is groot. Een dik half uur terug in de tijd, met de rugzak richting open plaats in het bos, inclusief aftandse walkman, reserve batterijen en Akantha‘s Gnothi Seauton op cassette.

Neem gerust ook de nieuwe split Ruins of Humanity mee, waar de Grieken opstaan samen met Hajduk, Nimbifer en het eveneens Griekse Sørgelig.

Score:

78/100

Label:

New Era Production, 2020

Tracklisting:

1. My Throne Is The Epicenter
2. Synergies (Skepsis, Logos, Praxis)
3. The Mystical Nyx
4. Anaclisis of a Threnody
5. Chasm
6. Spiralling Up the Cosmos

Line-up:

  • Athanasios – Gitaar, keel, bas
  • S. – Drums

Links: