Ajattara – Noitumaa

Ajattara – Noitumaa

Spinefarm, 2009

Ajattara is inmiddels een gekende naam in de metalscene die al heel wat zieltjes gewonnen heeft. Ooit begonnen als een afsplitsing van Amorphis groeide de band al snel uit tot een eigenzinnige black/dark metal band die eerdergenoemde referentie niet lang nodig had om deuren in het wereldje te openen. Voor mij ligt nu hun nieuwste telg getiteld Noitumaa, opvolger van het donkere Kalmanto.

ajattara logo

Verbazing, teleurstelling, verwondering en vervolgens een vette grijns. Dat is in een paar woorden de evolutie die ik zelf doormaakte na Noitumaa meerdere malen beluisterd te hebben. De verbazing was groot toen ik tot de conclusie kwam dat dit een akoestisch album was, waarna ineens in eerste instantie de teleurstelling toesloeg aangezien ik me verwacht had aan een heerlijk potje dark/black metal. Ik ben immers bepaald geen liefhebber van akoestische metal cd’s, dus ik hield mijn hart al vast. Deze teleurstelling maakte echter vrij snel plaats voor een gevoel van verwondering en vooral respect, want wat deze Finnen op deze plaat laten horen is waarlijk indrukwekkend.

Waar je bij het horen van de term akoestisch meteen denkt aan een zachtere, meer subtiele kant van de band kiest Ajattara er eigenzinnig als ze zijn gewoon keihard voor om het tegenovergestelde te laten horen! Met minimale middelen slaagt de band erin om een zeer beklemmende, rituele en vooral kwaadaardige sfeer op deze plaat te creëren. Ik had iets dergelijks nog nooit eerder gehoord. De zanger speelt op deze cd ook een absolute glansrol, de beste man gromt en krijst alsof alle zonden van de wereld op zijn schouders liggen hetgeen een extra dimensie aan de aardedonkere nummers geeft. Ook het prominente baswerk geeft extra kracht en diepte aan dit album. Ik sluit af met een quote van de frontman waarin hij zijn gevoel bij deze plaat omschrijft, ik had het zelf niet beter kunnen zeggen: “I had to escape the stench of life, to find a scent of death and reach the understanding that we grow as mushrooms, live like ants, breed and die like rats… but still there is no blessing or comprehension to accept the fact that we’re nothing but animals among all other species”. Knappe en vooral bijzondere plaat!

Tracklisting:

ajattara noitumaa200

 1. Keuhkot
 2. Massat
 3. Mitä Kuolema Parantaa?
 4. Saatana Palvoo Meitä
 5. Saveen Saarnattu
 6. Ikuisen Aamun Sara
 7. Kielletyn Sanat
 8. Säkeitä Riippuneesta Lihasta
 9. Lammas

Line-up:

 • Ruoja – Vocals, Guitars, Keyboards
 • Kalmos – Guitars, Backing Vocals
 • Tohtori Kuolio – Bass, Backing Vocals
 • Raajat – Keyboards, Backing Vocals
 • Malakias IV – Drums

Links: