Aidan Baker & Tomas Järmyr – Werl

Aidan Baker, die ken je wel. Aiden is de helft van Nadja. Tomas, die ken je misschien van YODOK III, maar is feitelijk jazz-percussionist van oorsprong. De twee hebben een plaatje gemaakt en lieten het masteren door fenomeen James Plotkin. Nog een visualisatie van de hand van Kato Six, en we zijn vertrokken voor een trip doorheen vele dimensies. Hoppa.

Anderhalf uur duurt deze, in acht episodes. Ontluikende nummers met een aanhoudend voorspel van drones, ambient en noise, die allen ontluiken in climaxen vol psychedelische  broeierigheid, openwaaiende garagepoorten en nerveuze postrock. Minimalistisch openend en besluitend met epische grandeur waar zelfs klokken, synthetische toeters en alarmerende bellen aan te pas komen. Met dan aan een duidelijke, onderliggende jazzseksualiteit wordt dit lawaai verheven tot iets waar oorvocht voorvocht van wordt, om diezelfde instinctieve oerkracht auditief in te kunnen nemen. De dag erna heb je zeker spijt en migraine, maar op het moment zelf voelt het zo natuurlijk en opwindend.

Met IV en V krijg je een recuperatiemoment, al verwoord ik het als het oog van de storm. De storm die Werl is. Opnieuw een atypische Zware Metalen-plaat, maar absoluut niet minder de moeite dan de zoveelste doorsnee In Flames-kloon out there. Luistertip: II.

 

Label:41

Consouling Records, 2016

Tracklisting:

  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VII

Line-up:

  • Aidan Baker
  • Tomas Järmyr

Links:

Score: 76/100