Ahmshere – Mindless Trust

Ahmshere – Mindless Trust
Eigen beheer, 2013

Deze debuut-cd van Ahmshere is een instinker van formaat. Vooraleer sommigen nu rusteloos worden, het is positief bedoeld. De groep speelt progressieve symfonische rock. Dat wil zeggen dat het zowat alle kanten op kan, en dat doet het dan ook. Elk van deze acht nummers zet je op het verkeerde been en wordt nooit wat je er aanvankelijk van verwacht. Vandaar, een instinker. De muziek omschrijven is een moeilijke opgave. Soms hoor je Yes, af en toe een streepje Opeth zelfs, maar mij doet het nog het meest denken aan de complexiteit van Frank Zappa! Er zijn slechtere referenties me dunkt! Het is, toegegeven, wél even wennen aan de stem van Chris Henny. Niet omdat ze zo heel erg afwijkt, maar omdat ze vooraan in de mix zit. Dat geeft soms een raar bezwerend effect.

Mensen met weinig tijd moeten hier niet aan beginnen, want elke song klokt af op meer dan zes minuten. Men neemt dus ruim de tijd om een bepaalde sfeer op te bouwen, wat meteen maakt dat je deze cd wel even moet laten ‘groeien’, zoals dat heet. Een nummer als Momentum vraagt om meerdere luisterbeurten. Het zit muzikaal enorm complex in elkaar, net als Counter Attack trouwens. De soms monotone stukken wisselen af met onwaarschijnlijk ingewikkelde duels tussen zo ongeveer iedereen die meespeelt. Topmuzikanten met een jarenlange ervaring, die zowel rock, fuse, ambient en jazzy invloeden laten doorschemeren. Mindless Trust is daar een goed voorbeeld van. Wie het muzikale kunnen van Ashmere echt ten volle wil horen moet naar A Dark Soul luisteren. Absoluut buitenbeentje op deze cd is dit. Negen minuten puur muzikaal genieten! Of probeer Balance, dan krijg je er nog een funky sausje overheen.

Dit Ahmshere was voor mij een ontdekking en zoiets is altijd aangenaam. Wie van zware riffs en beukend geweld houdt, heeft aan deze groep geen boodschap. Diegenen die een muzikale trip langsheen zowat alle muziekgenres van de afgelopen 40 jaar wel kunnen waarderen moeten geen ogenblik twijfelen en deze Mindless Trust maar een paar keer beluisteren, Ze mogen bij de score gerust nog 10 punten toevoegen.

Tracklisting:
Ahmshere – Mindless Trust

 1. Falling Of The Edge
 2. Momentum
 3. Counter Attack
 4. Mindless Trust
 5. Apollo & Daphne
 6. A Dark Soul
 7. Balance
 8. Stronger Than Before

Line-up:

 • Chris Henny – Vocals, guitars
 • Marco De Neijs – Guitars
 • Rien Fierst – Keyboards, Vocals
 • Frans Ellinger – Bass
 • Senne Bergsma – Drums

Links: