Ahma – Crooked Issue

Ahma – Crooked Issue
Firebox Records, 2011

De Finse band Ahma heeft er lang, heel lang over gedaan om te komen tot iets van een eigen identiteit en de eerste langspeler. Al in 1995 opgericht kwam men tot nu toe niet verder dan een handvol demo’s en een aantal EP’s. Maar nu is daar Crooked Issue, een album dat een verdienstelijk debuut betekent voor Ahma bij een groter label. Toch blijft het moeilijk om nu echt een duidelijke lijn te zien in de muziek van deze band.

Ahma husselt van alles en nog wat stevig door elkaar om te komen tot een afwisselend geheel van midtempo rock en beukende thrashy metal met ook nogal wat core-invloeden; goochelend met diverse tempo’s en breaks en doorspekt met Metallica-achtige riffs. Over het algemeen wordt er prima gespeeld en ik vind ze op hun best als ze op een hoog tempo beukend aan de gang zijn.

Het lijkt mij dat Ahma teveel haar best doet om een zo groot mogelijk publiek te bedienen. Dat gaat ten koste van constante kwaliteit. IJzersterke momenten worden afgewisseld met slap gedoe en het nadoen van anderen. In totaal valt daarom dit album wat tegen, maar toch denk ik dat er best nog wel een flinke groep mensen behoorlijk blij wordt hiervan, vooral de luisteraars naar de meer core-gerichte muziek. Probeer het maar uit, want slecht is het dus zeker niet. Fraaie digipack trouwens.

Tracklisting:
ahma

 1. Antebellum
 2. Drowned in Rubicon
 3. Enshrined and Incorporated
 4. The Goat of Cavities
 5. Harnessed to Soil
 6. Idle
 7. Killing Stubborn
 8. n+1
 9. The New Clergy
 10. Solenoids

Line-up:

 • Janne Lönnqvist – Vocals
 • Tuomas Vuento – Guitar, Vocals
 • Aki Heikinheimo – Bass, Vocals
 • Santeri Pienimäki – Drums

Links: