Ah Ciliz / Chiral – Origins (split)

Het is al even geleden dat ik iets van Hypnotic Dirge Records mocht reviewen. Dit label presteert steeds sterker – althans qua releases – en eindigde met Obitus’ Slaves of the Vast Machine hoog in mijn jaarlijst in 2017. De split die ik nu wil bespreken verscheen eind 2017 en bevat een Amerikaanse en een Italiaanse atmosferische blackmetalband.

De eerste band op deze split is Ah Ciliz. Deze atmosferische blackband heeft een zekere romantische depressie over zich die teruggebracht kan worden naar Frans/Duitse nature black. Qua speelwijze zit er een post-blackrandje aan vast, maar even zeer een ingetogen, melancholische wolk doom. Misschien is de Belgische frontman Boris Iolis (March Funèbre) hiervoor verantwoordelijk, misschien ligt het aan de transparante productie. In ieder geval erg sfeervol en doorleefd.

Drie nummers voor Ah Ciliz, twee voor Chiral. Chiral brengt een nog uitgesprokener post-blackmetalgenre, dat getypeerd wordt door veel hoogtonig leadgitaarwerk en doffe drums zonder agressie, maar waar de weemoed vanaf spat. Chiral mikt duidelijk op liefhebbers van Cascadian black, onaangetaste lo-fi post-black met nature/anarcho-trekjes. Het hoeft allemaal niet zo strak te zijn, zo lang je de wind maar hoort waaien en je je de watervallen kunt voorstellen in de verte. Enkele kosmische bliepjes moeten zorgen voor het astrale element.

Een fijne kennismaking met twee bands in dit genre. Nu bekijken wat het vervolg is voor beide creaties. Ik zet mijn geld in op Ah Ciliz.

Label:

Hypnotic Dirge Records, 2017

Tracklisting:

  1. Ah Ciliz – Cascadia
  2. Ah Ciliz – Moonlight in Night Season
  3. Ah Ciliz – People of the Stars
  4. Chiral – A Feeble Glare of Autumn
  5. Chiral – Queen of the Setting Sun

Line-up Ah Ciliz:

  • Elmer – Alle instrumenten
  • Boris – Keel

Line-up Chiral:

  • Chiral

Links: