Agrypnie – Pavor Nocturnus

Is deze plaat nu een aanvulling op Grenzgaenger of staat deze plaat nu helemaal op zichzelf? Het feit is dat de Duitsers van Agrypnie met bovenstaande release een rete-lekkere schijf in elkaar gedraaid hebben, maar wat moeten we dan met deze Pavor Nocturnus? Om deze review te begrijpen, stel ik voor dat je die van de andere plaat er ook even bijneemt.

De eerste drie nummers van deze schijf kon de band nog perfect op Grenzgaenger gezet hebben. Veritas Mutabilis gooit de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok: strakke en complexe blastbeatritmes, weer diezelfde “machinegeweren” en die krachtige zang. Ze rijgen nog twee blackmetalpareltjes aan de ketting alvorens over te gaan tot het afleveren van de volgende zes nummers.

Deze zijn echter andere koek en laten een volledig andere kant van de band zien. Orchestrale arrangementen nemen het dan over van de brute en agressieve aanpak die de band vakkundig en tot in de perfectie hanteerde op de eerdere nummers. Moeilijker te verteren, vind ik. Deze nummers doen me denken aan het Franse Elend ten tijde van Les Ténèbres Du Déhors zonder de vocalen en iets minder bombastisch. Agrypnie blijft hier vooral rustig, zwevend, dromerig, en weinig dreigend. Het lijkt eerder een soundtrack voor een natuurfilm of natuurdocumentaire. Beeld je die beelden in, die je te zien krijgt wanneer drones over koude, ijzige vlaktes vliegen of wanneer diezelfde drones over bergachtige partijen hun weg zoeken naar woeste rivieren lager gelegen in het dal.

Het algemeen besluit is toch dat je deze plaat in aansluiting met de eerder vermelde release moet luisteren. Geef je deze Pavor Nocturnus als eerste een luisterbeurt, dan krijg je misschien toch een verkeerd beeld van de band. Geef mij toch maar Grenzgaenger en de eerste drie nummers van deze plaat. De rest kan voor mijn part in het afvalbakkie.

Score:

75/100.

Label:

Supreme Chaos Records, 2018.

Tracklisting:

1. Veritas Mutabilis
2. Pavor Nocturnus
3. Agrypnie
4. Neon
5. Sinnflut
6. Augenblick
7. 16(485) – Brücke Aus Glass
8. Fenster Zum Hof
9. Cogito Ergo Sum

Line – up:

• Torsten – zang, gitaren, keyboard en programmering
• Moe – drum

Links:

Agrypnie Facebook
Agrypnie Bandcamp
Supreme Chaos Records