Afterbirth – In But Not Of

Op 20 oktober zag het nieuwe album van de Amerikaanse band Afterbirth het licht, uitgebracht via Willowtop Records. De band heeft hier op Zware Metalen, naast de bespreking van de 2014 Demo, nog weinig aandacht gekregen en daar moet verandering in gebracht worden!

Eerst even een stukje biografie:

Afterbirth is opgericht door zanger Matt Duncan en gitarist Cody Drasser met Keith Harris op de drums – die overigens nog nooit een blastbeat had gespeeld voordat hij op auditie ging – en David Case bespeelt de bas. Afterbirth en dan met name Matt Duncan, wordt naar verluidt de uitvinder van de “toilet bowl” grunt genoemd. En ik moet zeggen dat het een redelijk accurate omschrijving is van de diepe grunt die consistent door de muzikale uitvoeringen klinkt. De band bestaat in principe al sinds 1993 en heeft toen maar slechts twee jaar bestaan met als wapenfeit twee demo’s. De band trok de stekker eruit in 1994, terwijl ze al een aardig momentum aan het creëren waren binnen de deathmetalscene.

Misschien kwam de bijzondere stijl van death metal nog te vroeg voor het bredere publiek. In 2013 kwamen de mannen weer bij elkaar en volgde de 2014-demo. Interne onduidelijkheid hoe verder met de band en de hieruit ontstane wrevel leidde ertoe dat Matt Duncan uit de band stapte. De man besloot twee jaar later zichzelf van het leven te beroven wat overigens niet gelinkt lijkt te zijn aan zijn vertrek uit de band volgens de overige bandleden. Intussen had Will Smith – niet die! – zich bij de band vervoegd en met deze bezetting werden het uitstekende The Time Traveler’s Dilemma en Four Dimensional Flesh opgenomen en uitgebracht door Unique Leader Records. En nu dus de derde volwaardige langspeler In but Not of via Willowtip Records.

Afterbirth speelt in de basis loodzware death metal. Met loodzwaar bedoel ik dus ook loodzwaar. Alle elementen binnen de band werken als een goed geoliede machine samen om dit geluid te produceren. De dreunende bas, de laag gestemde gitaar en het wc pot gebrul van de zanger en dat samen met het meesterlijke drumwerk die geen enkele fill onbenut laat maakt dit een vuig stukje werk. Opvallend is dat met slechts een gitarist toch een bijzonder vol geluid wordt geproduceerd. Het samenspel tussen bas en gitaar is daar met name verantwoordelijk voor. Knap. Naast de zware donderende death metal onderscheidt Afterbirth zich door een veelvoud aan breaks en muzikale uitstapjes in te bouwen. De brute death metal wordt per nummer soms nietsontziend op je afgevuurd en naast die salvo’s mag je genieten van de creatieve uitspattingen die In But Not Of in overvloed heeft.

Dit varieert van chaotische hoge pitch gitaarwerk tot betoverende tonen die bezwerend vanuit de basgitaar komen. Zelfs stukjes ambient zijn te ontwaren of in elk geval dromerige passages. Maar nergens wordt het zo dat je het gevoel hebt dat het uit de klauwen loopt. Het geheel blijft zwaar en met de afwisselende toevoegingen vind ik dat Afterbirth zich nog meer een eigen stijl heeft verworven en zeer afwisselend is. Hierin mag het fantastische drumwerk niet onbenoemd blijven: deze drummer houdt het zaakje uitstekend bij elkaar. Daarbovenop schrijft de band in mijn ogen geweldige nummers. Tijdens sommige nummers weet men het te presteren dat je een gevoel van serene rust ontwaart terwijl je toch echt nog steeds vette death metal aan het luisteren bent. Luister maar eens naar Devils With Dead Eyes, waarin de band alle registers al meteen aan het begin van de plaat opentrekt. Wat een bizar gaaf nummer.

Ik denk niet dat Afterbirth voor alle deathmetalfans is maar als je Blood Incantation en Artificial Brain een warm hart toedraagt dan sla je hier de plank niet mis. Een andere band waar ik associaties bij kreeg was Lykathea Aflame en dan met name op het titelnummer In But Not Of; Autoerotic Amputation en Succumb to Life.

Voor mij zijn er al een aantal geweldige releases geweest dit jaar en dit is er een van. Ik ben erg onder de indruk van de muziek die hier ten gehore wordt gebracht. Het gehele plaatje klopt, het hele album steekt evenwichtig in elkaar, is net niet te kort (35 minuten), laat je tijdens de nummers wegdromen om je daarna weer flink bij de kladden te pakken en hangt verder van muzikaal vakmanschap aan elkaar. In but Not of, je bent erbij maar je maakt er geen deel van uit. Zo voelt deze fraaie plaat, het album houdt je aandacht zo vast dat je voelt onderdeel te zijn geworden van een magnifieke luisterervaring terwijl je toch waarschijnlijk onderuit gezakt met de koptelefoon op gewoon lekker thuis zit.

Score:

93/100

Label:

Willowtip Records, 2023

Tracklisting:

 1. Tightening the Screws
 2. Devils with Dead Eyes
 3. Vomit on Humanity
 4. Autoerotic Amputation
 5. Vivisected Psychopomp
 6. Hovering Human Head Drones
 7. In but Not Of
 8. Angels Feast on Flies
 9. Time Enough Tomorrow
 10. Death Invents Itself
 11. Succumb to Life

Line-up:

 • Will Smith – Zang
 • David Case – Bas
 • Keith Harris – Drums
 • Cody Drasser – Gitaar

Links: