After Forever – After Forever

After Forever – After Forever
Nuclear Blast – 2007

After Forever is zeker geen onbekende in de gothic metal scene. Op 20 april is het zelfs alweer tijd voor het vijfde album van de band. Een speciaal album om meerdere redenen. Niet alleen heeft After Forever een nieuw label (Nuclear Blast) en een andere producer (Gordon Groothedde) maar de band wordt op het nieuwe album ook nog eens bijgestaan door een waar orkest. Al deze elementen zorgen ervoor dat je meer After Forever te horen krijgt dan ooit te voren.. Logisch dus dat dit meesterwerk de titel After Forever meekrijgt.

afterforever1

De band heeft ernaar gestreefd om met de nieuwe plaat alle voorgaande albums te combineren en daar nog een schepje bovenop te doen. Met succes. Het album ademt een sfeer die kenmerkend is voor de band. Zwaar metaal en grunts versmolten met klassieke stijlen en de prachtstem van zangeres Floor Jansen. Een contrast dat op dit album extra benadrukt wordt door de aanwezigheid van het orkest. Toch is deze plaat meer dan slechts een herhaling van het verleden. Het extra schepje op After Forever is onder andere te danken aan de toetsen. Deze zorgen op dit album voor meer industrial invloeden dan zijn voorgangers. Toch doet het album niet industrial aan. Stevige gitaren en af en toe een alles verschroeiende solo zorgen voor een constante stroom van keihard metaal, waardoor het evenwicht op de plaat hersteld word. Resultaat van dat evenwicht: een album dat prettig luisterbaar is en keer op keer interessant blijft.

Maar niet alleen muzikaal is dit een zeer sterke plaat, ook vocaal is het puur genieten. Mijn complimenten gaan dan met name uit naar Floor Jansen. Waar ze ondergetekende op voorgaande albums bij tijd en wijlen verveelde, laat ze me op After Forever versteld staan. Zowel de gevoelige, de krachtige en de opera vocalen klinken sterker en overtuigender dan ooit. Floor wisselt veelvuldig tussen deze drie zangsoorten, wat in samenwerking met de muziek zich vormt tot overweldigend geheel. Leuk extraatje is de gastzang van Doro Pesch in het nummer Who I am, waarmee de diversiteit van deze plaat nog maar eens word benadrukt.

AF1

En Last but not least, de geniale productie van het album. Zoals eerder gemeld, heeft de band Gordon Groothedde gekozen om de knoppen te bedienen voor deze plaat. Om te zeggen dat de man een wonder heeft verricht, is misschien een tikkeltje overdreven, maar wat een geweldig werk heeft hij afgeleverd. Vooral het stevige gitaargeluid is een plezier om naar te luisteren; duidelijk aanwezig zonder te domineren. Het album komt daardoor een stuk overtuigender over dan zijn voorgangers, goede keus dus om voor deze producer te gaan!

After Forever is echt een prachtplaat geworden. Waar vorige albums me niet echt wisten te raken, is dit album echt een klap in het gezicht. Met een werkelijk sublieme productie en nummers van zo’n hoge kwaliteit, kan ik niet anders zeggen dan dat dit album een waar meesterwerk is.

Tracklist:

 1. Discord
 2. Evoke
 3. Transitory
 4. Energize Me
 5. Equally Destructive
 6. Withering Time
 7. De-Energized
 8. Cry With A Smile
 9. Envision
 10. Who I Am
 11. Dreamflight
 12. Empty Memories

Line-up

 • Floor Jansen – Vocals
 • Sander Gommans – Guitar, grunts
 • Bas Maas – Guitar, vocals
 • Luuk van Gerven – Bass
 • Joost van den Broek – Keyboards
 • André Borgman – Drums

Links: