Afraid of Destiny – S.I.G.H.S.

Het Italiaanse duo achter Afraid of Destiny bouwt al enkele jaren aan een pad vol depressieve black metal, maar tot op heden kreeg de band nog geen review op onze webstek. Mogelijk is de schijf tot bij ons geraakt omdat Talheim Productions er dit keer de schouders heeft ondergeplaatst, het label van onder andere Deadspace en Psychonaut 4. Dit is ondertussen de derde langspeler van het gezelschap uit Treviso, naast ettelijke splits en een EP.

Afraid of Destiny speelt wel erg op safe met deze release, alsof het een beetje gelooft in de eigen bandnaam. Geluidstechnisch zit dit best wel goed in mekaar voor een melancholische blackmetalband, met behoorlijk wat afwisseling tussen de nummers en aan het begin en einde van de plaat wat krachtigere nummers. Opener Take Me Home, Death is op die manier prima luistervoer, maar meteen valt op dat deze chaotische vocalen wat verzinken in het instrumentale geheel. Het zorgt er naar mijn gevoel voor dat er heel wat agressie en emotie weggezogen wordt uit de muziek. Op Shells doet Thomas Major van Deadspace even mee op gitaar, en dat vormt best wel een meerwaarde binnen een nummer dat eigenlijk over het algemeen vrij monotoon blijft.

Dat woord ‘monotoon’ kenmerkt ongetwijfeld de eerste tracks op deze plaat, al ligt het wat in de aard van het beestje. De volgende nummers zitten vol akoestische partijen, die op I’m Crying opbouwen naar een steviger eind. De dynamiek zit hier dus beter, terwijl Cursed and Alone met de gesproken delen tekst op de slepende distortionmelancholiek een goed resultaat boekt. De langere afsluiter Killed By Life is er eindelijk nog eens eentje die krachtiger uit de hoek komt, maar wederom blijft het vrij oppervlakkig met maar weinig afwisseling in drum, gitaren en zang.

Een hoogvlieger kan ik dit dus niet noemen, hoewel er veel meer troep bestaat in deze melancholische onderwereld. Bij momenten zit het gevoel van Afraid of Destiny goed, hoewel de vocalen wat wegnemen van de impact en de uitwerking van de nummers vrij saai kan zijn. Op de rustigere stukken weten deze Italianen een mooie opbouw te creëren in hun gitaarmelodieën, en op die manier scoren ze toch nog een mooie voldoende. Voorlopig is dit zeker nog geen suïcidale pottenbreker.

Score:

65/100

Label:

Talheim Records, 2019

Tracklisting:

  1. Timor Mortis
  2. Take Me Home, Death
  3. Shells
  4. Tutto Ciò Che Sento
  5. I’m Crying (Tears of Solitude MMXIX)
  6. Cursed And Alone
  7. Malinconica Venezia
  8. Killed By Life

Line-up:

  • Adimere – Instrumenten
  • R.F. – Zang

Links: