Aeviterne – The Ailing Facade

Als je een bezoek aan het noorden van Nederland brengt, is wadlopen een heerlijke ontdekkingstocht over de bodem van de Waddenzee. Je loopt tijdens laagtij van het vaste land naar één van de Waddeneilanden (of andersom) terwijl de wind je om de oren slaat, de zilte lucht je longen binnendringt en je minimaal enkeldiep de modder wordt ingezogen. Het ene moment baan je je een weg door de zompige smurrie van de Waddenzee bodem, het andere moment sta je tijdens het oversteken van geulen tot aan je borst in het water. Het is geen dartel wandeltochtje, maar een heuse uitdaging.


Je door een dikke laag blubber heen moeten wurmen terwijl je het gevoel hebt voortdurend omlaag getrokken te worden, je kracht moet zetten om je schoenen uit de drab te trekken en je desondanks het idee krijgt nauwelijks vooruit te komen … een gelijksoortige gewaarwording zou over je heen kunnen komen tijdens het beluisteren van The Ailing Facade van het uit New York afkomstige experimentele death metal viertal Aeviterne. De golf aan experimentele dissonantie en verontrustende complexiteit die het viertal over je uit stort, voelt als een ondoorgrondelijke chaos waar je doorheen moet. Eenenvijftig minuten lang word je meegevoerd op een reis naar het onbestemde, door mee te deinen op een logge, asgrauwe overvloed aan geluid. Watervrees is echter niet nodig; gedij maar mee op de rauwe, donkere, zichzelf herhalende en abstracte patronen die worden neergezet. Lange instrumentale passages (bijvoorbeeld Stilled the Hollows’ Sway, Dream In Lines, of het volledig instrumentale titelnummer The Ailing Facade) en indrukwekkende, intrigerende drumpatronen zorgen voor een donkere, onherbergzame en onheilspellende desoriëntatie. Uit het gedrang komen acht composities naar voren, die de nodige aandacht van de luisteraar vragen. Als je eenmaal de wirwar van alle lijntjes weet te ontrafelen, dan heb je me toch een machtig mooi album te pakken. Een album dat wortelt in donkerte, dynamiek, techniek en zwaarte. Mocht je muzikale referenties zoeken voor dit allesverslindende, veelzijdige geluid, denk dan aan bands als bijvoorbeeld Ulcerate, Portal en Flourishing. Laatstgenoemde is niet zo verwonderlijk, omdat zanger en gitarist Bussanick en bassist Rizk uit deze band afkomstig zijn.

Dissonantie en disharmonie voeren de boventoon op een album waar je de avontuurlijk ingestelde, experimentele, extreme metalliefhebber een enorm plezier mee doet en die hier ongetwijfeld een moddervet album aan heeft. Durf jij dit avontuur aan? Over avonturen gesproken: mocht je eerdaags op pad gaan over de bodem van de Waddenzee en onderweg in de omgeving van Texel nog een paar schoenen in de modder tegenkomen, weet dan dat die weleens van mij zouden kunnen zijn.

Score:

88/100

Label:

Profound Lore Records, 2022

Tracklisting:

 1. Denature
 2. Stilled the Hollows’ Sway
 3. Penitent
 4. The Reeking Suns
 5. The Gaunt Sky
 6. Obeyance
 7. The Ailing Facade
 8. Dream in Lies

Line-up:

 • Garett Bussanick – Vocalen, Gitaar
 • Samuel Smith – Gitaar
 • Eric Rizk – Basgitaar
 • Ian Jacyszyn – Drums

Links: