Aeternus – Heathen

Ruim twintig jaar geleden bracht het Noorse Aeternus het geniale …and So the Night Became uit, stiekem toch wel een diamantje dat nooit echt de aandacht heeft gekregen die het verdiende. Bandleider Ares vond ook dat het plafond bereikt was en stapte langzaam over richting death metal, daar waar bovengenoemd album nog atmosferische dark metal was. De nieuwe richting beviel me niet zo en ik verloor de band uit het oog. Tot een maandje geleden, toen ik de release van Heathen in de brievenbus kreeg.

Heathen is intussen al album nummer acht en ik hoor gelukkig weer wat van de oude sound terug. De herkenbare stem van Ares is er nog altijd, maar de rest van de band is nieuw voor me. Drummer Vrolok vertrok in 2006 na zes albums en is vervangen door Phobos, die met enige regelmaat live bij Gorgoroth mag trommelen. Op de bass speelt Eld, en die speelt live mee bij Taake. Prima line-up derhalve en dat biedt hoop.

En het pakt goed uit! De death metal is niet verdwenen, maar overheerst ook niet. Een nummer als The Sword of Retribution is wel een aardige graadmeter voor dit album. Atmosferische stukken met hier en daar wat death en blastbeats, The Significance of Iblis is dan weer een (goede) Morbid Angel-tribute. Zoals je mag verwachten na acht albums, steekt het qua productie ook allemaal goed in elkaar, met name de bass staat er lekker in gemixt. Gebaseerd op Heathen heb ik album zes en zeven eens beluisterd, maar die zijn toch echt heel anders, vooral deathmetalgericht. Het lijkt er op dat de band niet zo goed weet wat nu te doen, maar het album an sich is prima.

Score:

73/100

Label:

Dark Essence Records, 2018

Tracklisting:

  1. Hedning
  2. The Sword of Retribution
  3. Conjuring of the Gentiles
  4. The Significance of Iblis
  5. How Opaque the Disguise of the Adversary
  6. Boudica
  7. ‘Illa Mayyit

Line-up:

  • Ares – Vocalen, gitaar
  • Phobos – Drums
  • Eld – Bass

Links: