Aeterna Tenebrae – Anima Mortalis Ars Perpetua

Ik wist het, of beter geschreven, ik dacht het nog. Toen ik keek naar de titels op dit album van het Franse blackmetalgezelschap Aeterna Tenebrae, genaamd Anima Mortalis Ars Perpetua, dacht ik bij mezelf: “Die korte, krachtige, ietwat beschrijvende songtitels doen me aan een andere Franse band denken”. En verrek, kijk nu toch. Heb ik toch wel gelijk. Dit Aeterna Tenebrae is een drietal. In dat trio spelen twee bekende heren: BC en Erroaik. En waar kennen we die van? Ja juist, van Léthifère. Een band die eerder een EP en album uitbracht via hetzelfde label als Aeterna Tenebrae, met name Ancestrale Production. De wereld, en zeg en schrijf maar gerust de blackmetalwereld, is toch klein.

De drie heren waarvan sprake hebben al een plaat uitgebracht in 2019: Maledictus Aeternam. Maar die zijn we indertijd vergeten te bespreken. “Is dat erg?”, hoor ik jullie denken? Nee, helemaal niet, want we pikken de muziek van de heren nu toch op, niet? In ieder geval komt de plaat wat laat op onze redactie aanwaaien. Het bevallige, blinkende draaiding werd immers net voor de kerstperiode uitgebracht en zat vermoedelijk nog verstopt onder de berg cadeaupapier, de strikjes en de restanten van één of ander feestmaal.


Aeterna Tenebrae speelt eerder licht symfonische black metal die wat raakvlakken heeft, weliswaar in de verte, met een band als Aara. Waar de Zwitsers zo scherp zijn als het mes van MacGyver en zo precies als een klok, klinken de mede-Europeanen toch een stuk robuuster en korzeliger. Dat laatste heeft waarschijnlijk met de afstelling van de bas te maken. Als je even niet oplet, en dat kan zo maar gebeuren, ben je plots vier nummers verder en dat is vaak geen al te goed teken. We zitten intussen aan Conviction en dit nummer klinkt in vorm en uitvoering maar weinig verschillend van zijn voorgangers. De reden waarom mijn aandacht hier plots weer naar de muziek wordt getrokken is de eerder speelse leadlijn.

Het licht dampende en minimaal stampende Propagation tracht je wat bij je nekvel te pakken, maar doet dit niet brutaal genoeg. Het refrein heeft wel iets: het zet je voorzichtig aan om wat mee te oeh en aah’n, als je begrijpt wat ik bedoel. Alzo heeft dit nummer een licht paganeske insteek. Een iets brutalere en agressievere insteek kent dan weer Instrumentation. Naarmate de plaat vordert krijgt de muziek van deze Fransen ook een Scandinavische inslag, iets Kampfar-achtigs bijvoorbeeld.

Anima Mortalis Ars Perpetua is een genietbaar, licht symfonisch blackmetalwerkstuk geworden. De drie heren van Aeterna Tenebrae balanceren hun muziek goed uit, hebben oog voor detail en oor voor melodie. Maar toch klinkt het allemaal wat te generisch. Evenmin kunnen de vocalen me bekoren. Soms zit de frasering toch net niet helemaal lekker en voelt het geheel alzo soms wat te hoekig en puntig aan.

Score:

65/100

Label:

Ancestrale Production, 2023

Tracklisting:

 1. Apparition
 2. Obstination
 3. Insinuation
 4. Conviction
 5. Propagation
 6. Instrumentation
 7. Séquestration
 8. Contemplation
 9. Dispartion

Line-up:

 • Erroaik – Zang
 • BC – Gitaar, bas, keyboard
 • Fog – Drum, zang

Links: