Æpoch – The Scryer

Een EP uitbrengen die een speelduur heeft van ongeveer dertig minuten: dan laat het genre zichzelf wel raden. Er zijn immers genoeg bands die in die tijd twee albums afraggen. Met een licht technisch karakter beukt Æpoch in een goed tempo zijn death metal door je strot. De Canadezen halen de mosterd bij bands als The Black Dahlia Murder, Obscura en Revocation en voegen daar eigenhandig nog graag wat old school invloeden doorheen.

Na een te lange en overbodige intro horen we tijdens Devil Twin Pt. II The Death of a Man een oerdegelijk Æpoch aan het werk waarbij de metal inderdaad doet denken aan eerdergenoemde namen. Niet teveel poespas, doorgaans een hoog tempo en wat afwisseling door aardige gitaarriedels en soleerwerk. In het titelnummer leggen de Canadezen de lat iets hoger en horen we wat stevigere gitaarpartijen, Lamb Of God-achtig drumwerk met ratelende basdrums en ook een ander, zwaarder stemgeluid van de basgitarist/vocalist. De eerste beproeving heet Shrapnel Baptized, dat met ruim acht minuten een hele kluif is. Niet dat dat zo voelt overigens. Tijdens dit meedogenloos nummer horen we namelijk knetterharde, techdeath in de trant van Obscura en Revocation. Het is noemenswaardig hoe deze driemansformatie het voor elkaar krijgt om de luisteraar continu te boeien door op subtiele wijze steeds verder in de complexiteit van de songstructuur te duiken.

Met Shrapnel Baptized is het startschot gegeven, want het venijn zit bij The Scryer in de staart. Met puike, melodische gitaarleads grijpt Æpoch ook tijdens Ozonihilation gelijk de aandacht. De experimenteerdrift staat daarbij overduidelijk op de voorgrond en eerlijk is eerlijk, de interessante compositie stelt zowel muzikaal als vocaal gezien absoluut niet teleur. De vunzige zang van Brett Macintosh doet zelfs regelmatig denken aan die van Jeff Walker (Carcass). Dat is inderdaad een groot compliment waarmee de vocalist een pluim van jewelste te pakken heeft. Tijdens het slotakkoord mengt Æpoch de ingrediënten van zowel Shrapnel Baptized als Ozonihilation, hoewel de track nergens hocus-pocus is. De liefhebber van een goede pot (technische) death metal mag dit Canadese drietal zeker een kans geven. Speciaal vanwege de coronacrisis is The Scryer tot vijftien augustus voor het symbolisch bedrag van één euro te koop. Welnu, tijd voor een platencontract dan maar?

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Devil Twin Pt. I The Birth Of A Demon
  2. Devil Twin Pt. II The Death of a Man
  3. The Scryer
  4. Shrapnel Baptized
  5. Ozonihilation
  6. A Brainwashed Civilization

Line-up:

  • Brett MacIntosh – Bas, vocalen
  • Greg Carvalho – Drums
  • Marcus Arar – Gitaar, achtergrondvocalen
  • Ira Lehtovaara – Gitaar

Links: