Æpoch – Hiraeth

Sommige landen hebben nu eenmaal een bepaalde smaak van metal aan zich kleven. Hoewel er natuurlijk ook bands zijn die een andere stijl brengen, komt die dominante stroming naar boven wanneer je aan de desbetreffende natie denkt. Zo kenmerkt Noorwegen zich door black metal, Zweden door melodische death metal en kennen we Amerika toch grotendeels door de opkomst van de thrash metal. Canada is hier geen uitzondering op. Kijken we naar het huidige aanbod aan metalbands uit het land der ahornsiroop, dan zien we een groot aantal bands die excelleren in de (progressieve) tech-death, zoals Beyond Creation, Deviant Process, Archspire, Cryptopsy (laatste jaren) en Gorguts. Een flinke lijst en dito introductie om te melden dat Æpoch zich volledig conformeert aan de verwachtingen die bij het Noord-Amerikaanse land horen. Hiraeth is de naam van hun nieuwe EP.

Technische death metal is dus wat we krijgen! Maar dan wel iets anders dan de eerder genoemde illustere landgenoten. Geen uitgebreide technische hoogstandjes of drumpartijen op versnelling lichtsnelheid. Neen, dit Canadese viertal brengt een partij gitaargeweld dat gestoeld is op de oude leerschool. De ronkende gitaren doen daarbij denken aan Cannibal Corpse (ten tijde van Vile) of Blood Red Throne. Gouwe ouwe death metal dus. Maar dan wel met het andere been in de huidige tijd. De meeste raakvlakken aan die kant van het spectrum kunnen gevonden worden in Obscura. Een soort oud ontmoet nieuw zullen we maar zeggen. De vier nummers die we daarbij te horen krijgen denderen lekker weg. Het hoogtepunt is te vinden in The Flesh Totem, dat onwijs bruut uit de hoek komt. De secties met lomp hakkende gitaren, in samenspel met het buitenmenselijke gegorgel van zanger MacIntosh, zijn van uitzonderlijk vuige schoonheid. Noemenswaardig is verder nog de gastbijdrage van vocalist Jerry Martin (van Alustrium) op het nummer Amnesia.


Æpoch brengt met deze laatste EP Hiraeth een prima uiting voor de liefhebber van old school death metal, die tegelijk ook van een moderne en technische twist houdt. Wellicht niet het meest vernieuwende dat je ooit hebt gehoord, maar ik kan me slechtere manieren voorstellen om een krappe twintig minuten mee door te brengen.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Atonement
  2. Amnesia
  3. Overwrought
  4. The Flesh Totem
  5. Hiraeth

Line-up:

  • Brett MacIntosh – Zang, basgitaar
  • Marcus Arar – Gitaar
  • Nicholas Luck – Gitaar
  • Greg Carvalho – Drums

Links: