Aeons Of Ashes – Determination

Wasteland2570 is een project, een interactieve wereld die post-apocalyptische karakteristieken heeft. Vanuit dit komt er inspiratie, komt er muziek! Deze zes Oostenrijkers noemen het zelf post moderne melodische death metal. Dat Wasteland2570 is iets wat de band, Aeons Of Ashes zelf heeft gecreëerd en een wereld waarnaar hij al zijn luisteraars wil naar toe trekken. Aeons Of Ashes bestaat uit leden die de lokale ondergrond erg goed kennen en die sinds 2013 één album maar vooral veel EP’s hebben gelanceerd. De laatste drie vormen een drieluik, dit Determination is het laatste deel. Ergens in september van dit jaar zou er opnieuw een volledig album, The Wasteland Chronicles, moeten klaar zijn. Tot dan moeten we het doen met deze EP. Voor zij die geïnteresseerd zijn in het post-apocalyptische gedachtengoed van de band, raad ik aan eens te gaan snuisteren op het internet, je gaat versteld staan. Je kan je eigen karakters aanmeten en meedoen aan een RPG. Heel wat videomateriaal helpt je op weg. Betreffende de nieuwste nummers op deze EP vind ik echter geen videomateriaal terug.

Modern klinkt het daarentegen wel. De muziek probeert je direct bij de keel te pakken, je te overtuigen dat er donkere tijden aankomen, dat je moet overleven in een wereld die verziekt is. De hulp hiertoe is onder andere de interactie tussen de twee vocalisten Tim en July. Deze dame haar stembanden trillen op een gelijkaardige wijze als deze van bijvoorbeeld Angela Gossow of de huidige zangeres van Arch Enemy, Alissa White-Gluz. Nochtans krijg ik al van in het begin het gevoel dat de muziek van dit Aeons Of Ashes toch iets mist. Wat? Daar kan ik maar moeilijk de vinger op leggen. Alles wordt erg proper en netjes gebracht daar niet van.

De drie nummers op deze EP zijn behoorlijk inwisselbaar als je het mij vraagt. In Ring Of Stones zit er echter wel een lekker melodieus refreintje en een rustig akoestisch riedeltje verstopt. De denderende gitaren, de rollende bas- en drumfundamenten nemen vervolgens de boel weer over alsof er opnieuw ergens een nucleair incident heeft plaatsgevonden en de al verschroeide aarde nog meer naar de kloten helpt.

De heren en dame van Aeons Of Ashes hebben enorm veel werk gestoken in het concept, de gedachtegang achter de muziek, de teksten noem het gerust de verpakking. Op muzikaal vlak, de inhoud van de doos, onderscheidt dit Determination zich echter niet van andere meer dan degelijke melodische deathmetalbands. Misschien moet ik gewoon wat meer nummers van deze band beluisteren. Ik kijk dus uit naar september en hoop mijn hand te kunnen leggen op het nieuwe volwaardige album dat dan verschijnt.

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

  1. f4v5t
  2. Ring Of Stones
  3. Time Is A Lie

Line-up:

  • Georg Knoll – Gitaar, zang
  • Marcus Chmelar – Bas
  • Tim Sklenitzka – Zang
  • July Fellner – Zang
  • Clemens Nolz – Drum
  • Christopher Feiertag – Gitaar

Link: