Aeons – Consequences

De metalgenres die ‘core’ in de naam hebben, hebben mij persoonlijk nooit echt aangesproken. Hardcore en grindcore waren zo’n beetje de eerste genres, gevolgd door metalcore, deathcore, mathcore en thrashcore. Aeons is een vrij nieuwe metalcoreband afkomstig van Isle of Man, een eiland tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Met Consequences leveren de heren hun tweede volwaardige album af in eigen beheer.

Nu denken jullie natuurlijk; waarom vertelt hij eerst dat hij niet van corebands houdt en bespreekt hij toch een metalcoreband? Aeons is naast metalcore ook nog eens een progressief metalen band. Prog wekt bij mij altijd interesse op, ongeacht het genre. Zodoende kwam ik dus ook bij Aeons terecht. De plaat opent met Rubicon wat meteen een lokkertje is voor de metalcorefan. Het is naar mijn mening het minst progressieve nummer op deze langspeler maar wel het meest beukende. Dat niet iedereen de mogelijke complexiteit van progressieve metal kan waarderen, is misschien wel de reden geweest om van juist dit nummer een officiële video uit te brengen.

Shouts en cleane zang wisselen elkaar goed af op het album waardoor er genoeg variatie is. Muzikaal staat het album als een huis, naar het lijkt een huis in twee delen. Op eerste drie tracks voert metalcore de boventoon terwijl ook de progressieve toets duidelijk doorkomt. De laatste drie nummers zijn veel meer doordrenkt van progressieve metal. Vooral Evelyn, dat ruim elf minuten klokt, is een enorm uitgebreid epos waar je als progliefhebber helemaal in kunt opgaan. In het middel van deze tweedeling staat Blight. Totaal anders dan alle andere op deze schijf is dit nummer een ingetogen balladachtige track die sterk doet denken aan Opeth ten tijde van Damnation.

Consequences is een plaat die mij, ondanks zijn metalcore, enorm heeft vermaakt. Ik verwacht dat deze heren het nog ver gaan schoppen als ze deze trend blijven voortzetten.

Score:

79/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Rubicon
 2. Hades and Persephone
 3. Lighthouse
 4. Blight
 5. Thoughts of a Dying Astronaut
 6. Bloodstains
 7. Evelyn

Line-up:

 • Skippy Hilton – Zang
 • Si Harvey – Gitaar, zang
 • Scott Sayer – Gitaar, zang
 • Joe Holland – Basgitaar
 • Justin Wallace – Drums

Links: