Aeon of Awareness – Wairua

Mythologie, folklore en mysterieuze beschavingen zijn een geliefd onderwerp binnen alle stromingen van de metalen muzikale wereld. Daarbij tonen diverse bands aan dat hier flinke successen mee te behalen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Amon Amarth, Nile, Septicflesh of Alien Weaponry. De laatstgenoemde band, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, laat hierbij horen dat de cultuur (en de taal) van de Maori zich perfect leent om een heerlijk potje metal neer te zetten. Aeon of Awareness lijkt te bewijzen dat dit geen enkele garantie tot succes hoeft te betekenen.

Deze tweemansband put dus ook inspiratie uit de rijke cultuur van de Maori. Maar waar komen deze heren dan vandaan? Uit niets minder dan het, minstens net zo exotische, Oosten van Duitsland. Leipzig om precies te zijn. Moet op zich kunnen zou je zeggen. De mix tussen de thematiek, en het afwisselende gebruik van Maori, Engels en zelfs Duits voelt echter op zijn zachtst gezegd onsamenhangend. Ook muzikaal gezien hangen de nummers van los zand aan elkaar. Opener A World Beyond viert een beetje zijn eigen feestje en vormt op geen enkele wijze een opmaat voor Te Kore. Hier krijgen we vervolgens Duits gefluister over rustig tokkelende gitaren. Tempowisselingen komen uit de lucht vallen. De grunts en groovende gitaren zorgen overigens wel voor goedkeurend hoofdgeknik.

De laatste twee nummers bevatten voornamelijk elementen van flink groovende melodeath, met wederom lekker in het gehoord klinkende grunts. Erg origineel is het niet en ook de inspiratie voor de gitaarlijnen is achtergebleven in het land van de lange witte wolk (de naam die de Maori gebruiken voor Nieuw-Zeeland, mocht u zich dit afvragen). Ik zou nog meer willen typen, maar ik ben in een informatiefuik terecht gekomen over de Maori. Daardoor weet ik nu bijvoorbeeld wel dat de eerste centrale leider van dit intrigerende volk in 1856 werd aangesteld: koning Potatau I. Ook leuk toch?

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. A World Beyond
  2. Te Kore
  3. Te Ao
  4. Rise of Tāne
  5. Revenge of Tāwhiri

Line-up:

  • Meta List – Zang
  • Per Lümbersson – Alle instrumentatie

Links: